Διατροφικός συναγερμός με ρύζι – Βρέθηκαν νεκρά ποντίκια – Ανακλήθηκαν 27.500 συσκευασίες

Η μόλυνση «τρωκτικής προέλευσης» πιθανότατα αναφέρεται σε κομμάτια αρουραίου ή ποντικιού που μπήκαν στο ρύζι κατά τη διάρκεια του τμήματος παραγωγής της επεξεργασίας.
1'

Συναγερμός έχει σημάνει σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουισκόνσιν, Μέιν, Φλόριντα, Αριζόνα και Νιου Χάμσαϊρ, καθώς εντοπίστηκε ακατάλληλο ρύζι.

«Το προϊόν μπορεί να περιέχει ξένο αντικείμενο που φαίνεται να είναι τρωκτικής προέλευσης». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρχή ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ FDA. Η μόλυνση «τρωκτικής προέλευσης» πιθανότατα αναφέρεται σε κομμάτια αρουραίου ή ποντικιού που μπήκαν στο ρύζι κατά τη διάρκεια του τμήματος παραγωγής της επεξεργασίας.

Το Ρύζι, σύμφωνα με το cibum.gr, παράγεται από την εταιρεία Lundberg Family Farms η οποία απέσυρε οικειοθελώς 4.600 συσκευασίες των 6 τεμαχίων —πάνω από 27.500 μεμονωμένες σακούλες— του ρυζιού από τα ράφια ως μέρος της ανάκλησης. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2024 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη ο FDA άλλαξε την κατηγορία κινδύνου από ΙΙΙ (δεν είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην υγεία) σε ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του πιθανώς μολυσμένου προϊόντος θα μπορούσε να «προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία» .

Τα κομμάτια ποντικών σε τρόφιμα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τον Μάιο 5 ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν από το RASFF για νεκρά ποντίκια σε κονσέρβες με φασόλια από την Ιταλία. Αίσθηση προκάλεσαν όμως και τα κομμάτια μαύρου αρουραίου που βρέθηκαν σε ψωμί του τοστ. επίσης τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα να ανακληθούν πάνω από 100.000 συσκευασίες.