Η «αόρατη» Κάμαλα Χάρις παλεύει να κατακτήσει την Ευρώπη - «Είναι αόρατη, δεν θα κερδίσει τον Τραμπ»

Κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ «συνελήφθη» να λέει δημόσια -σε ένα μικρόφωνο που δεν ήξερε οτι είναι ανοικτό- ότι η Κάμαλα Χάρις δεν θα κερδίσει ποτέ τον Τραμπ, άποψη που ενστερνίζονται πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι στην ΕΕ
Η Κάμαλα Χάρις
Associated Press
5'

Η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έδωσε στους ευρωπαίους πολιτικούς ένα νέο επείγον ερώτημα για να απαντήσουν: Πώς θα ήταν μία πιθανή συνεργασία με την Κάμαλα Χάρις;

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις είναι πλέον το φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μιλώντας με ειλικρίνεια, κεντρώοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι πρότειναν ότι η Χάρις δεν τους έχει ακόμη πείσει ότι μπορεί να τον νικήσει.

Η Iζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνελήφθη από ένα μικρόφωνο πριν απο λίγο καιρό να επικρίνει την αντιπρόεδρο ως «αόρατη» και να προβλέπει ότι δεν θα κερδίσει ποτέ. Η διαδικασία επιλογής του Δημοκρατικού Κόμματος «είναι μια αποτυχία», είπε σε σχόλια που φέρνει για πρώτη φορά στο φως το Politico.

«Θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει έναν άλλο υποψήφιο αντί για την Κάμαλα Χάρις από την αρχή», είπε η Σνάμπελ σε μια ιδιωτική συνομιλία πριν από μια εκδήλωση τον Φεβρουάριο, προφανώς αγνοώντας τα σχόλιά της ότι μεταδίδονταν ζωντανά. «Δεν θα κέρδιζε ποτέ εκλογές, εννοώ ότι είναι απελπιστικό.» Το επόμενο σχόλιο της Σνάμπελ ήταν ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό: «Δεν την ξέρω καν γιατί ήταν τόσο αόρατη».

Η ΕΚΤ τη Δευτέρα χαρακτήρισε τα αποσπάσματα «παραπλανητικά», λέγοντας ότι η Σνάμπελ «ποτέ δεν σχολιάζει δημόσια πολιτικά γεγονότα». Μιλώντας ιδιωτικά άλλα άτομα που ήταν εξοικειωμένα με το στυλ της διπλωματίας της Χάρις επέκριναν τις ομιλίες της, υπενθυμίζοντας ότι είχε την τάση να διαβάζει από ένα προετοιμασμένο κείμενο με στιλπνό τρόπο.

Δύο αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τη Χάρις στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου νωρίτερα αυτό το έτος είπαν στο POLITICO ότι εμφανίστηκε διχασμένη στη συγκέντρωση. Από τη μία πλευρά, οι δημόσιες παρεμβάσεις της ήταν πολύ σκηνοθετημένες - οι ομιλίες της ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένες με ελάχιστο αυθορμητισμό, με την ομιλία της το 2023 στο ίδιο συνέδριο να καταλήγει σε φιάσκο καθώς οι χειροκροτητές απέτυχαν να ακουστούν και η ίδια δεν κατάφερε να συνδεθεί με το κοινό.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού είναι η εμφάνισή της σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023. Η Χάρις ανέβηκε αργά στη σκηνή, υπό τους ήχους μουσικής και έδωσε μια ομιλία —περιγραφόμενη στο POLITICO ως τουλάχιστον «κοινότυπη» από έναν παρευρισκόμενο, η οποία άλλαξε κάπως το βασικό θέμα του συνεδρίου.

Η βρετανική κυβέρνηση, τότε υπό την ηγεσία του Ρίσι Σουνάκ, χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή της αντιπρόεδρου, αλλά κατ' ιδίαν δεν εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι ανέβηκε στη δική της εκδήλωση και έκανε γνωστά τα συναισθήματά της στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, οι συναντήσεις της εκτός ημερολογίου δείχνουν μια πιο αφοσιωμένη, χαρισματική πλευρά, είπαν δύο αξιωματούχοι, είτε συναντιόταν με ευρωπαίους πολιτικούς είτε εξέταζε συναντήσεις για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, μια πολιτική των ΗΠΑ που επιδιώκει να οικοδομήσει δεσμούς μεταξύ της Βαλτικής και της Αδριατικής και Μαύρες Θάλασσες.

Ένας αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες ήταν υπερβολικά εφησυχαστικές σχετικά με τη σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ κατά τα χρόνια του Μπάιντεν. Μετά τη θητεία Τραμπ, οι διατλαντικοί δεσμοί ισχυροποιήθηκαν επίσης κατά τους μήνες που ακολούθησαν την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όταν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εργάστηκαν χέρι-χέρι στις προσπάθειες να απωθήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά με την ομάδα του Μπάιντεν τόσο αφοσιωμένη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έκαναν τόσα πολλά για να συνδεθούν με τη Χάρις. «Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλλιεργήσει σχέσεις με την αντιπρόεδρο, δεδομένης της ηλικίας του Μπάιντεν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, όπως και άλλοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. «Αλλάεκείνη δεν το έκανε ακριβώς τόσο εύκολο. Δεν ήταν εύκολο να βρει κανείς αφορμές για να συναντήσει τη Χάρις».»

Και στη Βρετανία, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να την καταλάβουν, ελπίζοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου της θα βοηθήσει να κατανοήσουν τι θα έκανε αν εκλεγόταν. «Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να χαρτογραφηθεί πώς θα μοιάζει μια προεδρία της Κάμαλα και τι σκέφτεται και αισθάνεται για ζητήματα και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν και τους ανθρώπους γύρω της», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μόλις επανεξελέγη για πενταετή θητεία, πραγματοποίησε μόνο μία διμερή συνάντηση με την Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου το 2022, αν και οι δύο τους συναντήθηκαν και σε άλλες διεθνείς εκδηλώσεις. Δημόσια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί παραμένουν πρόθυμοι να παραμείνουν θετικοί.

«Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην Καμάλα Χάρις, είναι μια γυναίκα, μια δυνατή γυναίκα, της εύχομαι ό,τι καλύτερο», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα

«Έχω δει την αντιπρόεδρο Χάρις σε κάθε της εμφάνιση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και τη βρήκα ως μια πολύ χαρισματική, έξυπνη γυναίκα με χιούμορ που ήταν ξεκάθαρα αφοσιωμένη στις υπερατλαντικές πεποιθήσεις της», δήλωσε ο Roderich Kiesewetter, ένας εξέχων Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο.

Δεν το λένε φωναχτά, αλλά το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς στην επικρατούσα τάση της ΕΕ δεν είναι πώς θα ήταν η Χάρις στον Λευκό Οίκο, αλλά αν έχει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τον Τραμπ για να φτάσει εκεί.