ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβολεί θανάσιμα γυναίκα που τον κάλεσε σε βοήθεια - Βίντεο-ντοκουμέντο

Οι αρχές δήλωσαν ότι η 36χρονη Massey είχε καλέσει νωρίτερα το 911 (υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Αμερική) για να αναφέρει έναν ύποπτο εισβολέα.

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβολεί θανάσιμα γυναίκα που τον κάλεσε σε βοήθεια - Βίντεο-ντοκουμέντο
5'

Οι αρχές έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το bodycam ενός αστυνομικού που δείχνει τον θανάσιμο πυροβολισμό της Sonya Massey, μιας 36χρονης γυναίκας από το Σπρίνγκφιλντ, κοντά στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο οποίος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας έντονης στιγμής με αφορμή μια... κατσαρόλα με νερό στο σπίτι της!

Οι αρχές δήλωσαν ότι η 36χρονη Massey είχε καλέσει νωρίτερα το 911 (υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Αμερική) για να αναφέρει έναν ύποπτο εισβολέα.

Το βίντεο δείχνει ότι οι δύο αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 6ης Ιουλίου στο σπίτι της στο Σπρίνγκφιλντ, 322 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σικάγο. Αρχικά περπάτησαν γύρω από το σπίτι και βρήκαν ένα μαύρο SUV με σπασμένα παράθυρα στην είσοδο.

Η Massey χρειάστηκε τρία λεπτά για να ανοίξει την πόρτα μετά το χτύπημα των αστυνομικών και αμέσως είπε: «Μη μου κάνετε κακό».

Φαινόταν μπερδεμένη καθώς μιλούσαν στην πόρτα και επανέλαβε ότι χρειαζόταν βοήθεια, αναφέρθηκε στον Θεό και τους είπε ότι δεν ήξερε σε ποιον ανήκε το αυτοκίνητο.

Μέσα στο σπίτι, οι αστυνομικοί φάνηκαν εκνευρισμένοι με την Massey, καθώς καθόταν στον καναπέ της και έψαχνε την τσάντα της, ενώ αυτοί της ζητούσαν ταυτότητα για να συμπληρώσουν την αναφορά τους πριν φύγουν. Τότε ο αστυνομικός Grayson έδειξε μια κατσαρόλα που καθόταν στο μάτι της κουζίνας.

«Δεν χρειαζόμαστε φωτιά όσο είμαστε εδώ», είπε.

Η Massey σηκώθηκε αμέσως και πήγε στη κουζίνα, μετακινώντας την κατσαρόλα κοντά σε έναν νεροχύτη. Εκείνη και ο Grayson φάνηκε να γελούν μαζί για την κατσαρόλα με το «καυτό νερό που αχνίζει», προτού πει ξαφνικά: «Σε επιπλήττω στο όνομα του Ιησού».

Ο αστυνομικός φάνηκε να χάνει τη ψυχραιμία του και λέει «Το καλό που σου θέλω (βρισιά) να μην το κάνεις, αλλιώς ορκίζομαι στο Θεό ότι θα σε (βρισιά) πυροβολήσω στα (βρισιά) μούτρα σου».

Στη συνέχεια έβγαλε το πιστόλι του και απαίτησε από την ίδια να αφήσει την κατσαρόλα.

Η Massey είπε: «Εντάξει, συγγνώμη». Στο υλικό που μαζεύτηκε από το bodycam του Grayson, φαίνεται να την σημάδευε με το όπλο του. Εκείνη έσκυψε και σήκωσε τα χέρια της ψηλά.

Ο Grayson βρισκόταν ακόμα στο σαλόνι, απέναντι από τη Massey και πίσω από έναν πάγκο που χώριζε το σαλόνι και την κουζίνα. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο διαχωρισμός αυτός επέτρεπε στον Grayson «απόσταση και σχετική κάλυψη» από τη Massey και την κατσαρόλα με το καυτό νερό.

Αφού την πυροβόλησε, ο Grayson αποθάρρυνε το συνάδελφό του από το να πιάσει ένα ιατρικό κουτί για να τη σώσει. «Μπορείς να πας να το πάρεις, αλλά αυτή είναι μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, φίλε».

Και πρόσθεσε: «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Δεν θα πάρω καυτό (βρισιά) βραστό νερό στο (βρισιά) πρόσωπο»

Παρατηρώντας ότι η Massey ανέπνεε ακόμα, υποχώρησε και είπε ότι θα πάρει και αυτός το ιατρικό του κουτί. Ο άλλος αστυνομικός είπε: «Μπορούμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία».

Ο Grayson είπε στους αστυνομικούς που ανταποκρίθηκαν: «Είχε βραστό νερό και μου επιτέθηκε, με το βραστό νερό. Είπε ότι επρόκειτο να με επιπλήξει στο όνομα του Ιησού και ήρθε καταπάνω μου με το βραστό νερό».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, ο δικηγόρος της οικογένειας, ο συνήγορος πολιτικών δικαιωμάτων Ben Crump, χαρακτήρισε την «αναθεωρητική» αιτιολόγηση του Grayson «ανειλικρινή».

«Χρειαζόταν ένα χέρι βοήθειας. Δεν χρειαζόταν μια σφαίρα στο πρόσωπό της», δήλωσε ο Crump για τη Massey.

Όταν ερωτήθηκε γιατί η Massey είπε στον Grayson: «Σε επιπλήττω στο όνομα του Ιησού», ο Crump είπε ότι είχε υποβληθεί σε θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας. Σημείωσε ότι επικαλέστηκε το όνομα του Θεού από την αρχή της συνάντησης και ζήτησε τη Βίβλο της αφού μπήκαν μέσα οι αστυνομικοί.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας της Massey την Παρασκευή, ο Crump δήλωσε ότι το βίντεο, το οποίο ο ίδιος και η οικογένεια είχαν ήδη δει, θα «συγκλονίσει τη συνείδηση της Αμερικής».

Ο πατέρας της Massey, James Wilburn, απαίτησε από το δικαστικό σύστημα της κομητείας να είναι απολύτως ανοιχτό με την έρευνα και τη δίωξη και διαφανές με το κοινό.

«Η μόνη φορά που θα ξαναδώ το μωρό μου είναι όταν φύγω από αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Wilburn. «Και δεν θέλω ποτέ κανείς άλλος στις Ηνωμένες Πολιτείες να ενταχθεί σε αυτό το σωματείο».

Ο Grayson, ο οποίος απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα, κρατείται στη φυλακή της κομητείας Sangamon χωρίς εγγύηση. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης από 45 χρόνια έως ισόβια για φόνο, 6 έως 30 χρόνια για σωματική βλάβη και 2 έως 5 χρόνια για παράβαση καθήκοντος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή