Μπάιντεν: Προδομένος, απομονωμένος και θυμωμένος - Τι προηγήθηκε της ιστορικής απόφασης

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα κρατήθηκε αυστηρά μυστική, με ένα βασικό μέλος της ομάδας επανεκλογής του να ενημερώνεται αμέσως μετά τη δημόσια ανακοίνωση

O Tζο Μπάιντεν
O Tζο Μπάιντεν
AP
3'

Περιτριγυρισμένος από μια χούφτα αξιόπιστων συμβούλων και την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν στο εξοχικό του στην ακτή Ντέλαγουερ το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτηκε μια πολιτική καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα και άρχισε να συμπεραίνει ότι θα έφτανε στο τέλος της νωρίτερα από το προγραμματισμένο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόφασή του.

Απομονωμένος, απογοητευμένος και θυμωμένος, ένιωθε προδομένος από συμμάχους που στράφηκαν εναντίον του την ώρα της κρίσης. «Είναι πραγματικά τσαντισμένος», είπε ένα άτομο από τον στενό του κύκλο.

Όσο θυμωμένος κι αν ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ο Μπάιντεν παραδέχτηκε διστακτικά ότι δεν μπορούσε να συντηρήσει την εκστρατεία του με τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων να πέφτουν, τους δωρητές να τρέπονται σε φυγή και τα κορυφαία μέλη του κόμματος να τον ωθούν να φύγει. Μπορεί να άργησε να κάνει τον απολογισμό του, αλλά το κατάλαβε πλήρως μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στην αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις, στον επικεφαλής του προσωπικού του στον Λευκό Οίκο Τζεφ Ζίεντς και στην προεδρεύουσα της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεν Ο'Μάλεϊ Ντίλον ότι θα εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του. Το γεγονός ότι έπρεπε να τους ενημερώσει με τέτοιο τρόπο υπογράμμιζε τον βαθμό στον οποίο ο κύκλος του είχε μειωθεί τις τελευταίες ημέρες στα μέλη της οικογένειας και σε μερικούς μακροχρόνιους βοηθούς και συμβούλους.

Το αποτέλεσμα μπορεί να μην εξέπληξε τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους της εκστρατείας, αλλά το «τάιμινγκ» το έκανε. Οι περισσότεροι το έμαθαν, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν ο Μπάιντεν δημοσίευσε την ανάρτησή του στο X. Το ίδιο ίσχυε για τους αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τους προέδρους των τοπικών επιτροπών. Ανώτεροι συνεργάτες του Μπάιντεν προσπάθησαν να οργανώσουν ξεχωριστές συναντήσεις για να μιλήσουν με μέλη του προσωπικού για τον Λευκό Οίκο και την εκστρατεία, καθησυχάζοντας τους πολιτικούς βοηθούς ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους.

Όπως πάντα, το τέλος ήταν απότομο. Αλλά ήρθε μετά από μια κόλαση 25 ημερών που πυροδοτήθηκε από την πιο καταστροφική εμφάνιση στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία στις 27 Ιουνίου. Ο Μπάιντεν απέτυχε να καθησυχάσει τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς -ή αρκετούς από αυτούς- στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του. Μεγάλοι χορηγοί έκοψαν χρήματα για την εκστρατεία του και το κόμμα.

Με το μαρτύριο της σταγόνας, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι άρχισαν να τον καλούν να παραιτηθεί, μεταξύ των οποίων και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Το Σάββατο, μίλησε μαζί της, ανέφερε το CNBC - μια συνομιλία που το γραφείο της αρνήθηκε - επικαλούμενο άτομο με άμεση γνώση της αλληλεπίδρασής τους.

Ο Μπάιντεν ζήτησε να δει δημοσκόπηση που είχε ζητήσει η καμπάνια του για το πώς θα τα πήγαινε η Κάμαλα Χάρις σε έναν υποθετικό αγώνα εναντίον του Τραμπ. Είπαν ότι εξέτασε επίσης τις δημόσιες δημοσκοπήσεις καθώς ήθελε να μάθει περισσότερα για τη στάση της εναντίον του Τραμπ. Η απόφαση του Μπάιντεν φάνηκε να εξαρτάται αποκλειστικά από πολιτικούς παράγοντες και όχι από ανησυχίες για την υγεία του ή την ικανότητά του να κάνει τη δουλειά του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή