Μέση Ανατολή: «Μυστική» συνάντηση για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα

Κινητικότητα έχει αναπτυχθεί γύρω από το Μεσανατολικό, με μια λύση σχετικά με το καθέστως της Γάζας να έρχεται πιο κοντά. 

Μέση Ανατολή: «Μυστική» συνάντηση για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα
4'

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησαν συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι την περασμένη Πέμπτη για να συζητήσουν τα σχέδια για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η συνάντηση υποδηλώνει, όπως ερμηνέυει ο αμερικανικός ιστότοπος AXIOS, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρχίζει να αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιεντ (ABZ) φιλοξένησε τη συνάντηση.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Σάλιβαν παρευρέθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, στενός έμπιστος του Νετανιάχου, παρευρέθηκε από την ισραηλινή πλευρά.
Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας που εργάζονταν πάνω στις προτάσεις του Ισραήλ για τα επόμενα σχέδια για τη Γάζα ταξίδεψαν επίσης με τον Ντέρμερ στο Άμπου Ντάμπι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Μια μέρα πριν φτάσουν οι Ισραηλινοί στο Άμπου Ντάμπι, τα Εμιράτα παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα του πολέμου σε ένα άρθρο της ειδικής απεσταλμένης της ABZ Lana Nusseibeh.

Η Nusseibeh υποστήριξε την ανάπτυξη μιας προσωρινής διεθνούς αποστολής στη Γάζα. Είπε ότι αυτή η αποστολή θα ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση, θα θεσπίσει νόμο και τάξη και θα θέσει τα θεμέλια για διακυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος των Εμιράτων είπε ξεχωριστά στους FT την ημέρα της τριμερούς συνάντησης στο Άμπου Ντάμπι ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ήταν έτοιμα να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διεθνή δύναμη, αλλα έθεσαν αρκετές προϋποθέσεις.

Το σχέδιο

Η διεθνής δύναμη θα πρέπει να εισέλθει στη Γάζα μετά από επίσημη πρόσκληση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να ηγηθεί από έναν νέο πρωθυπουργό που θα είναι εξουσιοδοτημένος και ανεξάρτητος.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας και να συμφωνήσει σε μια πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.
Οι ΗΠΑ θα είχαν ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της «επόμενης ημέρας».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τη μυστική συνάντηση και το σχέδιο.

Γίνεται εμφανές πως τα Εμιράτα θέλουν να είναι μέρος μιας λύσης στη Γάζα που δεν θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, αλλά έχουν επίσης έντονες επιφυλάξεις για τη σημερινή ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα του AXIOS.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Ιούνιο μεταξύ αρκετών Άραβων υπουργών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, o υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων αποκάλεσε την παλαιστινιακή ηγεσία «Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 κλέφτες».

Τα Εμιράτα είπαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά, ήταν ένας από τους έμπιστους του Αμπάς και ως εκ τούτου δεν θα ήταν ανεξάρτητος και δεν θα πραγματοποιούσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Τα Εμιράτα πίεσαν για τον διορισμό άλλων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Παλαιστίνης Σαλάμ Φαγιάντ - επικριτή του Αμπάς.

Σημείο τριβής


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ήθελε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στείλουν στρατεύματα, να πληρώσουν για την ανοικοδόμηση και να αναθεωρήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Γάζας προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιήσουν» τον πληθυσμό.Αλλά ο Νετανιάχου δεν είναι πρόθυμος αυτή τη στιγμή να τερματίσει τον πόλεμο, επισημαίνεται ακόμη.

Απορρίπτει επίσης κάθε επίσημο ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει μια πολιτική διαδικασία που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ, παρουσίασε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα πριν από μήνες που έμοιαζε πολύ με την πρόταση των Εμιράτων, αλλά ο Νετανιάχου το απέρριψε απεριόριστα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Νετανιάχου δείχνει τώρα περισσότερη προθυμία, τουλάχιστον ιδιωτικά, να υποστηρίξει το σχέδιο του Γκάλαντ και να το συζητήσει με τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή