Ισραήλ: Ανακαλύψεις 3.000 ετών επιβεβαιώνουν ιστορίες της Βίβλου

Η τάφρος σχηματίστηκε κατά την Εποχή του Σιδήρου, η οποία αντιστοιχεί στην περίοδο κατά την οποία γράφτηκαν το Βιβλίο των Βασιλέων και το Βιβλίο του Σαμουήλ.
Ladbible
2'

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν κατασκευή 3.000 ετών η οποία αναφέρεται σε δύο βιβλία της Βίβλου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ερείπια αρχαίας τάφρου που χτίστηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια στην πόλη του Δαβίδ, μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο.

Για περισσότερα από 150 χρόνια, οι ερευνητές πάσχιζαν να αποδείξουν πως η πόλη χωρίστηκε στα δύο - όπως περιγράφεται άλλωστε στη Βίβλο- και κατόρθωσαν πλέον να ανακαλύψουν την τάφρο που χώριζε τη νότια κατοικημένη περιοχή από την πάνω πόλη στο βορρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LadBible αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έκαναν την ανακάλυψη της τάφρου, η οποία πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από την εκσκαφή του βράχου μεταξύ της πόλης του Δαβίδ και των περιοχών του Όρους του Ναού και του Οφελ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, με την ομάδα να εξηγεί ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η τάφρος σχηματίστηκε κατά την Εποχή του Σιδήρου, η οποία αντιστοιχεί στην περίοδο κατά την οποία γράφτηκαν το Βιβλίο των Βασιλέων και το Βιβλίο του Σαμουήλ.

Οι ερευνητές της Ισραηλινής Ένωσης Αρχαιοτήτων εξήγησαν: «Πρόκειται για μια δραματική ανακάλυψη που ανοίγει μια νέα συζήτηση σχετικά με τους όρους από τη βιβλική βιβλιογραφία που αναφέρονται στην τοπογραφία της Ιερουσαλήμ, όπως το Οφέλ και το Μίλο».

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Yiftah Shalev, διευθυντής της ανασκαφής, πρόσθεσε: «Τέτοιες σημαντικές κατασκευαστικές εγκαταστάσεις και λατομεία στην Ιερουσαλήμ χρονολογούνται συνήθως στην Εποχή του Χαλκού - πριν από περίπου 3.800 χρόνια (αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.).

«Εάν η τάφρος σκάφτηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε είχε ως στόχο να προστατεύσει την πόλη από το βορρά - το μοναδικό αδύναμο σημείο της πλαγιάς της πόλης του Δαβίδ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή του Πρώτου Ναού και του Βασιλείου του Ιούδα (9ος αιώνας π.Χ.), οπότε δημιούργησε ένα σαφές ρυθμιστικό στοιχείο μεταξύ της οικιστικής πόλης στα νότια και της άνω πόλης στα βόρεια».

Στο πρώτο βιβλίο των Βασιλέων (11:27) υπάρχει αναφορά στον διαχωρισμό της πόλης, καθώς ο βασιλιάς Σολομώντας «έκτισε το Μίλο και έκλεισε το ρήγμα της πόλης του Δαβίδ, του πατέρα του».

Πιστεύεται ευρέως ότι οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή κάπου γύρω στο 3500 π.Χ.