Ολυμπιακοί Αγώνες: «Σιδερένιο φρούριο» το Παρίσι - Έξαλλοι οι κάτοικοι και οι τουρίστες για τα μέτρα
Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αρχές στο Παρίσι, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «πόλη του Φωτός» μετατράπηκε σε μία πόλη μεταλλικών φραγμάτων και ατελείωτων κωδικών που στερεί βασικά δικαιώματα από τους πολίτες
Τα οδοφράγματα και οι απαγορευμένες ζώνες που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο του Παρισιού δημιουργούν ένα κλίμα στρατιωτικοποίησης που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Petit Pont που συνδέει την αριστερή όχθη του Σηκουάνα με το Île de la Cité και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο Κλιντ Λιτλ από το Ιλινόις των μεσοδυτικών ΗΠΑ, απογοητεύθηκε που δεν μπορούσε να δει τα αξιοθέατα.
Όπως και άλλοι τουρίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σιδερένιο δακτύλιο στην καρδιά του Παρισιού και ένα ασφυκτικό πλέγμα από μεταλλικά οδοφράγματα, αδιέξοδα και απαγορευμένες ζώνες, όπως επίσης από έναν τεράστιο στρατό αστυνομικών, στρατιωτών και ιδιωτικών αξιωματούχων ασφαλείας.
Το Παρίσι δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η οικογένεια Λιτλ σίγουρα δεν είχε δει τίποτα παρόμοιο - και δεν μπορεί να δει την Παναγία των Παρισίων, η οποία ήταν ήδη μισοσκεπασμένη λόγω των εργασιών αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά πριν από πέντε χρόνια. «Στις ΗΠΑ, έχουμε κάνει πολλούς Ολυμπιακούς Αγώνες και υπάρχει ασφάλεια, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε χωρίς να περιορίσουμε την ελευθερία των πολιτών», είπε ο Λιτλ.
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θυμούνται τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την πανδημία και μια στρατιωτικοποίηση του κέντρου της πόλης που δεν έχει βιώσει η πόλη από τον Β παγκόσμιο πόλεμο.
Υπάρχουν 44.000 μεταλλικά φράγματα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, που διοχετεύουν τον κόσμο σε εξοργιστικά αδιέξοδα. Η πρόσβαση στις όχθες του Σηκουάνα, όπου περίπου 326.000 θεατές θα δουν τους αθλητές να μεταφέρονται στον ποταμό με περίπου 80 σκάφη το βράδυ της Παρασκευής, έχει αποκλειστεί σε όσους δεν έχουν κωδικό QR που να αποδεικνύει την κατοικία ή κάποιο άλλο δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.
Η ομάδα ακτιβιστών, Saccage 2024, που αντιτίθεται στους αγώνες για περιβαλλοντικούς λόγους, περιέγραψε το Παρίσι 2024 ως τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με κωδικό QR που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για μελλοντικά μεγάλα γεγονότα. «Καθώς πολλά σημεία της πόλης είναι αποκλεισμένα για τους Αγώνες και ειδικά για την τελετή έναρξης, πολλοί άνθρωποι και τοπικές επιχειρήσεις χάνουν τα πιο βασικά δικαιώματά τους, όπως το περπάτημα σε δημόσιους δρόμους», είπαν.
Η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό σε μια ευρεία περίμετρο γύρω από το ποτάμι και 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύσσονται κατά μέσο όρο τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με τον αριθμό να αυξάνεται σε 45.000 τη νύχτα της τελετής έναρξης. Επιπλέον, υπάρχουν 20.000 ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας και 10.000 στρατιώτες που είναι έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται Επιχείρηση Sentinelle. Μια τεράστια στρατιωτική βάση έχει χτιστεί στο Bois de Vincennes στα περίχωρα του Παρισιού για να τους φιλοξενήσει, ενώ ξενοδοχεία, σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις έχουν επίσης καταληφθεί από τη χωροφυλακή.
Σε ένα χειρόγραφο σημείωμα προς τους εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ασφαλείας, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεραλ Νταρμανέν, έγραψε ότι «η μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση που μπορεί να διοργανώσει μια χώρα» είναι «επιτέλους» εδώ μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. «Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο», έγραψε. «Βασίζομαι στον καθένα από εσάς να παρουσιάσει το πιο όμορφο πρόσωπο της Γαλλίας, περιποιητικό, φιλικό και επαγγελματικό. Τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα πάνω μας».
Δεν είναι προφανές ότι οι θυσίες που γίνονται από Παριζιάνους και τουρίστες στο όνομα της ασφάλειας πάνε καλά. Το κόστος της επιχείρησης ασφαλείας θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει αυτό του 1 δισ. λιρών που δαπανήθηκε για το Λονδίνο το 2012, όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των Γάλλων αδιαφορεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 37% έχει αρνητική άποψη.
Ο Νταρμανίν είπε την Τρίτη ότι καμία «συγκεκριμένη απειλή» δεν εντοπίστηκε από τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών ή τις συνεργαζόμενες ξένες υπηρεσίες. Όμως, ενώ μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση που συντονίζεται από το εξωτερικό θεωρείται απίθανη, υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο μιας λεγόμενης «ενδογενούς» απειλής, που διαπράττεται κατόπιν εντολής από «πληρεξούσιους» που ζουν στη χώρα.
Υπάρχουν επίσης σημεία ανάφλεξης. Ομάδες υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιούν καθημερινές διαδηλώσεις έξω από τη Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή στο βόρειο Παρίσι, ενώ αναμένεται μια θορυβώδης διαδήλωση τόσο εντός όσο και έξω από το Parc des Princes, την ερχόμενη Τετάρτη (31/7) όταν η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ θα παίξει με το Μάλι.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο έλεγχοι ασφαλείας έχουν πραγματοποιηθεί σε όσους έχουν συνδέσμους με τους Αγώνες και εκατοντάδες άτομα που προκαλούν ανησυχία. Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε όσους περιέχονται στους καταλόγους παρακολούθησης και συνέλαβε αρκετούς ισλαμιστές και ακροδεξιούς και ακροαριστερούς ακτιβιστές, δήλωσε η κυβέρνηση.
Η προσέγγιση «μηδενικού κινδύνου» μπορεί να μην είναι του γούστου όλων, αλλά ο Νταρμανέν είπε οτι αποδίδει. «Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε από γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είτε από συνεργαζόμενες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που μας βοηθούν», είπε.
«Είμαστε προφανώς προσεκτικοί, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές. Λαμβάνουμε, ωστόσο, έναν συγκεκριμένο αριθμό μέτρων (...) Νομίζω ότι αυτό θα αποδώσει και θα επιτρέψει σε όλους να δουν τις πιο σημαντικές πτυχές των Αγώνων: το πάρτι και το άθλημα».