Αεροδρόμιο της Κολωνίας: Ακυρώθηκαν πτήσεις από οικολόγους που μπλόκαραν τον διάδρομο προσγείωσης

Ένα από τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της Γερμανίας διέκοψε όλες του τις πτήσεις αφού διαδηλωτές για το κλίμα μπλόκαραν τους αεροδιαδρόμους
AP
2'

Το αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης είπε ότι «μη εξουσιοδοτημένα άτομα» απέκτησαν πρόσβαση στο αεροδρόμιο το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα όλες οι πτητικές λειτουργίες να ανασταλούν καθώς εισήλθε η αστυνομία.Ορισμένες εισερχόμενες πτήσεις έχουν εκτραπεί προς τα κοντινά αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Χαν, της Νυρεμβέργης και του Ανόβερου.

Δεκάδες πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Κολωνίας έχουν υποστεί καθυστερήσεις ή ακυρώσεις. Το αεροδρόμιο έχει προειδοποιήσει για «σημαντική διακοπή» και συνέστησε στους επιβάτες να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν ταξιδέψουν.

Η ομάδα Last Generation είπε ότι πέντε άτομα είχαν «κολλήσει» στην άσφαλτο. Είπε ότι εμπόδιζε την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο και δημοσίευσε φωτογραφίες των μελών του με τα χέρια τους κολλημένα στον διάδρομο προσγείωσης, αν και ακτιβιστές δήλωσαν αργότερα ότι τρεις από τους πέντε απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία.

Η Last Generation δήλωσε ότι ήθελε η γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει μια παγκόσμια συμφωνία για την έξοδο από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έως το 2030. Η ομάδα είπε ότι «παρόμοιες ειρηνικές, πολιτικές διαδηλώσεις στα αεροδρόμια» είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη (24/7) σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Στη Φινλανδία, διαδηλωτές απεικονίστηκαν να μπλοκάρουν τις πύλες ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι Vantaa. Αλλού στη Σκανδιναβία, τρεις ακτιβιστές έσπασαν τον περιμετρικό φράκτη στο κύριο αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο. Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, απομακρύνθηκαν λίγο περισσότερο από 30 λεπτά μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο.

Η Κολωνία-Βόννη είναι το έκτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας - πίσω από το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ, το Βερολίνο Βραδεμβούργο, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη. Τον Μάιο, το αεροδρόμιο του Μονάχου αναγκάστηκε να κλείσει για δύο ώρες αφού έξι διαδηλωτές για το κλίμα διαδήλωσαν σε έναν διάδρομο προσγείωσης.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν, αλλά η διαταραχή οδήγησε σε 11 πτήσεις εκτροπής και περίπου 60 ακυρώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. Στη συνέχεια, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Μονάχου «θα επανεξεταστούν».