Νέα Ζηλανδία: 200.000 παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες υπέστησαν βιασμούς, στειρώσεις και ηλεκτροσόκ

Χιλιάδες παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες υπέστησαν βιασμούς, στειρώσεις και ηλεκτροσόκ σε κρατικές δομές της Νέας Ζηλανδίας. Η δημόσια συγγνώμη της κυβέρνησης

To κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας
To κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας
Associated Press
2'

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε ότι 200.000 παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν ενώ βρίσκονταν σε κρατικές δομές περίθαλψης. Η τελική έκθεση, βάρους 14 κιλών, δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (24/7) σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα 100 ημερών δημοσίων ακροάσεων, που συγκεντρώθηκαν από σχεδόν 3.000 μαρτυρίες και περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα που ελήφθησαν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον ζήτησε συγγνώμη μετά την αποκάλυψη και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις. Η έρευνα ήταν δημόσια και διαπίστωσε ότι περίπου 200.000 παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν σε μονάδες κρατικής και θρησκευτικής φροντίδας τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες που βρίσκονταν σε τέτοιες δομές από το 1950 έως το 2019 υπέστη κάποια μορφή κακοποίησης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης, θα μπορούσε να φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες αξιώσεις αποζημίωσης.

Η έκθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε μετά από συνεντεύξεις με πάνω από 2.300 επιζώντες κακοποίησης στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων. Από την έρευνα προέκυψε σωρεία παραβάσεων σε δομές κρατικής και θρησκευτικής περίθαλψης: Μεταξύ αυτών καταγγέλθηκαν βιασμοί, στειρώσεις και ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια που κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Όσοι προέρχονται από την κοινότητα των αυτόχθονων Μαορί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κακοποίηση, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς και εκείνοι με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες.

«Πρόκειται για μια σκοτεινή και θλιβερή μέρα στη Νέα Ζηλανδία. Η ιστορία της Νέας Ζηλανδίας ως κοινωνία και ως κράτος, δείχνει ότι θα έπρεπε να είχαμε πάει καλύτερα, και είμαι αποφασισμένος ότι θα το κάνουμε», είπε ο Λούξον σε συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή