Νεπάλ: Η συγκλονιστική στιγμή της συντριβής αεροπλάνου - 18 νεκροί - Σώος ο πιλότος

Το αεροπλάνο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του - Ο λάθος χειρισμός και τα χαμηλού επιπέδου μέτρα ασφαλείας στο Νεπάλ

Το σημείο που συνετρίβη το αεροπλάνο στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού

AP
3'

Συντριβή αεροπλάνου σημειώθηκε στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Το αεροπλάνο έπιασε φωτιά κατά την ώρα της απογείωσής του, με τη στιγμή να καταγράφεται από κάμερες και το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ο πιλότος του αεροπλάνου είναι ο μόνος επιζών. Διασώθηκε από τα φλεγόμενα συντρίμμια και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Στην πτήση της Saurya Airlines επέβαιναν 17 υπάλληλοι της εταιρείας, μεταξύ των οποίων τεχνικό προσωπικό καθώς και δύο μέλη του πληρώματος. Είχε προορισμό το τουριστικό θέρετρο Ποκάρα, χωροθετημένο στις παρυφές των Ιμαλαΐων, στα δυτικά της χώρας.

Η αεροπορική βιομηχανία του Νεπάλ έχει χαμηλό ιστορικό ασφάλειας που έχει αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες όλα αυτά τα χρόνια, από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες έως χαλαρούς κανονισμούς.

Η πτήση συνετρίβη περίπου στις 11:15 τοπική ώρα (05:30 GMT), λίγα λεπτά μετά την απογείωσή της από το διεθνές αεροδρόμιο Tribhuvan. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο BBC Nepali ότι ο πιλότος τραυματίστηκε στα μάτια και στο μέτωπό του, αλλά είπε ότι η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα σε κατάστημα, κοντά στο σημείο της συντριβής είπε πως: «Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος, σαν να είχε ανατραπεί ένα φορτηγό στον δρόμο. Τρέξαμε αφού είδαμε τη συντριβή. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο χτύπησε στο έδαφος και έπιασε φωτιά. Ήμαστε έτοιμοι να τρέξουμε στο σημείο, αλλά μετά έγινε μια έκρηξη και απομακρυνθήκαμε ξανά», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου είπε στο BBC Nepali ότι το δυστύχημα «συνέβη μόλις απογειώθηκε το αεροπλάνο. Όλα έγιναν μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό», αν και οι αρχές του αεροδρομίου δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την αιτία της καταστροφής.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του διεθνούς αεροδρομίου Tribhuvan είπε ότι μια αρχική εκτίμηση έδειξε πως το αεροπλάνο είχε πετάξει σε λάθος κατεύθυνση.

«Μόλις απογειώθηκε, έστριψε δεξιά, ενώ έπρεπε να είχε στρίψει αριστερά», είπε ο ίδιος στο BBC Nepali.

Πλάνα από το περιστατικό έδειξαν το αεροπλάνο να γέρνει πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης πριν «γκρεμιστεί» στο έδαφος και τυλιχτεί στις φλόγες. Οι φωτογραφίες αποτύπωσαν τους διασώστες να περνούν μέσα από τα συντρίμμια, με μεγάλα τμήματα του αεροπλάνου εντελώς διαλυμένα.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Ανάμεσα στους 18 νεκρούς, οι 17 ήταν από το Νεπάλ, ενώ ο ένας υπήκοος Υεμένης που εργαζόταν ως μηχανικός.

«Το αεροπλάνο επρόκειτο να υποβληθεί σε συντήρηση για έναν μήνα από την Πέμπτη... Δεν είναι σαφές γιατί συνετρίβη», δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Saurya Airlines, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το αεροδρόμιο του Κατμαντού έκλεισε προσωρινά μετά τη συντριβή, αλλά άνοιξε ξανά μέσα σε λίγες ώρες, ανέφερε το Reuters.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις