Έξω φρενών οι Παριζιάνοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες - «Άθλος» οι μετακινήσεις

Η ζωή στο Παρίσι ενόψει των Αγώνων έχει γίνει δύσκολη, ιδιαίτερα στο κομμάτι των μετακινήσεων

Έξω φρενών οι Παριζιάνοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες - «Άθλος» οι μετακινήσεις
AP
3'

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκινούν και οι Παριζιάνοι είναι κυριολεκτικά στα...κάγκελα.

Η ζωή στο Παρίσι ενόψει των Αγώνων έχει γίνει δύσκολη, ιδιαίτερα στο κομμάτι των μετακινήσεων, όπου πλέον οι δρόμοι έχουν ήδη μία αντιαισθητική προσθήκη: περισσότερα από 44.000 άσχημα μεταλλικά εμπόδια εμποδίζουν την πρόσβαση σχεδόν παντού, ως προσωρινά τείχη ασφαλείας.

Οι αρχές, έχοντας επίγνωση της οδυνηρής πρόσφατης ιστορίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα τους, έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τα εκατομμύρια των τουριστών και αθλητών που κατεβαίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα για τους Θερινούς Αγώνες.

Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι. Με τους μεγάλους σταθμούς του μετρό κλειστούς και ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας αποκλεισμένες αποκλειστικά για Ολυμπιακή χρήση , οι αγώνες πρόκειται να ανατρέψουν τις ζωές των κατοίκων για εβδομάδες.

Οι περιορισμοί θα είναι πιο αυστηροί πριν από την Τελετή Έναρξης της Παρασκευής, την πρώτη παρέλαση με σκάφος στον Σηκουάνα μετά το γαμήλιο πάρτι της κόρης του Λουδοβίκου XV πριν από τρεις αιώνες. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι παρακολουθούν αυτό που αναμένεται να είναι ένα εκπληκτικό θέαμα - και επίσης ένας εφιάλτης ασφαλείας.

«Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας που χρειάστηκε ποτέ να οργανώσει οποιαδήποτε χώρα σε μια περίοδο ειρήνης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Πριν από την τελετή, οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα έκλεισαν. Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο εμβληματικό κέντρο της πόλης του Παρισιού. Έχουν κλειδώσει μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό που περιλαμβάνει τον Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ και είναι προσβάσιμη μόνο με την εμφάνιση ενός ειδικού κωδικού QR που χορηγείται σε κατοίκους, άτομα που εργάζονται εκεί ή άτομα που έκαναν κρατήσεις σε πρόσβαση σε μουσεία και εστιατόρια εκ των προτέρων. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι έλαβε περισσότερα από 200.000 αιτήματα για κωδικούς «Pass Jeux» μέσω της ιστοσελίδας του.

Το Παρίσι σέρνεται και με αξιωματούχους ασφαλείας. Περίπου 30.000 αστυνομικοί θα αναπτύσσονται στην πόλη κάθε μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ημέρα της τελετής έναρξης, 45.000 θα εργαστούν στους δρόμους του Παρισιού μαζί με 10.000 στρατιώτες από τον στρατό.

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να ενημερώσει τους ντόπιους για το κλείσιμο εκ των προτέρων, οι Παριζιάνοι - που πιθανώς θα έπαιρναν το χρυσό αν το παράπονό τους ήταν ολυμπιακό άθλημα - είναι θυμωμένοι που οι καθημερινές μετακινήσεις τους έχουν ανατραπεί.

Τα καταστήματα και τα εστιατόρια λένε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα αμφιλεγόμενα μεταλλικά φράγματα τους κοστίζουν επίσης χρήματα, με τις απώλειες να φτάνουν το 60% του τζίρου τους. Οι γαλλικές αρχές υποσχέθηκαν να αποζημιώσουν ορισμένες από αυτές τις απώλειες. Αλλά τα αιτήματα αποζημίωσης θα εξεταστούν αργότερα από ειδική επιτροπή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή