Διάγγελμα Μπάιντεν: Εγκατέλειψα για να ενώσω τους Δημοκρατικούς και «το έθνος»

Στον αμερικάνικο λαό απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν, στο τελευταίο – όπως όλα δείχνουν – τηλεοπτικό διάγγελμά του.
AP Photo
2'

Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε ώρα υψηλής τηλεθέασης, στις 20:00 τοπική ώρα (στις 03:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς και να εξηγήσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της επανεκλογή του, που ήδη συγκαταλέγεται στις πιο θεαματικές πολιτικές ανατροπές της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ με επιστολή που δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τον αγώνα - παρότι επέμενε ως εκείνη την ημέρα ότι όχι μόνο θα έφθανε ως το τέλος του δρόμου, αλλά «θα νικούσε» ξανά τον κ. Τραμπ.

Μιλώντας από το οβάλ γραφείο, ο Τζο Μπάιντεν, εμφανώς καταβεβλημένος από την περιπέτεια που είχε με την υγεία του λόγω ασθένειας από κορονοϊό, ανέφερε πως η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και πως έχει το ιερό καθήκον να αμυνθεί για την ένωση της χώρας. Όχι για τον εαυτό του αλλά για τους πολίτες, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους ως πολίτες. Παράλληλα είπε πως «οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα, θα απηχούν στις δεκαετίες που θα έρθουν».

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κινηθούμε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, να επιλέξουμε ανάμεσα στην ελπίδα και το μίσος, στην ενότητα και την διχόνοια».

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε πως πήρε την απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ εξαιτίας της ανάγκης να «ενώσει το κόμμα» του, τους Δημοκρατικούς, καθώς και «το έθνος».

Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε επίσης πως η χώρα χρειάζεται «νέες φωνές», «νεότερες φωνές».

Εξήρε την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, υπέρ της οποίας τάχθηκε ώστε να τον αντικαταστήσει στο ψηφοδέλτιο λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για «έμπειρη, ισχυρή», σκληρή» πολιτικό.

Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν είπε πως εγκατέλειψε την προσπάθεια για να «υπερασπίσει τη Δημοκρατία» στη χώρα. «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι πιο σημαντική από οποιονδήποτε τίτλο», είπε.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «πιο δυνατές» από «οποιονδήποτε τύραννο», εξαπολύοντας συγκαλυμμένη επίθεση στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα ήταν σαρωτικός απέναντι στην Χάρις σε ομιλία του στη Σάρλοτ.