Oλυμπιακοί Αγώνες: Το Παρίσι δίνει μάχη με τους... αρουραίους πριν τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού

Το Παρίσι αγωνίζεται για να ελέγξει τον πληθυσμό των αρουραίων του, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων
4'

Το Παρίσι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με εκτεταμένες προσπάθειες να κρατήσει τον πληθυσμό των αρουραίων του μακριά, διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες θα βιώσουν τη γοητεία της πόλης χωρίς να συναντήσουν τα διαβόητα τρωκτικά του.

Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για την προστασία των ολυμπιακών χώρων από τους αρουραίους, προχωρώντας σε βαθύ καθαρισμό για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και του αποκλεισμού των σημείων εξόδου από τους υπονόμους. Ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι μία γιορτή κοινωνικοποίησης, οι αρχές της πόλης θα ήθελαν να μην συναντήσουν οι επισκέπτες τους διαβόητους «γούνινους κατοίκους» των υπονόμων της πρωτεύουσας.

Ο μεγάλος πληθυσμός αρουραίων της γαλλικής πρωτεύουσας -που προβάλλεται με χιούμορ στην ταινία «Ο Ρατατούης» δεν είναι αστείο για τους κατοίκους της πόλης — και θα μπορούσε να είναι ντροπή καθώς τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο Παρίσι. «Όλοι οι Ολυμπιακοί χώροι και οι χώροι εορτασμού ελέγχθηκαν (για αρουραίους) πριν από τους Αγώνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιδήμαρχος Αν-Κλερ Μπου, η οποία έχει την ευθύνη για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από τη διαταγή για βαθύ καθαρισμό με στόχο την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων φαγητού που θα μπορούσαν να βάλουν σε πειρασμό τα τρωκτικά να εγκαταλείψουν τις υπόγειες φωλιές τους, η ομάδα κρούσης του δημάρχου εργάστηκε επίσης για να κλείσει τα σημεία εξόδου από τους υπονόμους γύρω από τις τοποθεσίες.

«Όπου υπήρχαν περιοχές με πολλούς αρουραίους, τοποθετήσαμε παγίδες πριν από τους Αγώνες», συνέχισε η Μπου προσθέτοντας ότι τόσο μηχανικές παγίδες αρουραίων όσο και χημικές λύσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των ενοχλητικών πληθυσμών. Το πάρκο πίσω από τον Πύργο του Άιφελ, όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες μπιτς βόλεϊ, και οι κήποι του Λούβρου είναι δημοφιλή σημεία για πικνίκ, παράλληλα όμως είναι μολυσμένα από αρουραίους.

«Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν πρέπει να στοχεύει στην εξόντωση των αρουραίων του Παρισιού και είναι χρήσιμοι για τη συντήρηση των υπονόμων», πρόσθεσε. «Το θέμα είναι να μείνουν στους υπονόμους». Οι αρουραίοι του Παρισιού, ένα χαρακτηριστικό της γαλλικής λογοτεχνίας από τους «Άθλιους» έως το «Φάντασμα της Όπερας», εμπλέκονται συχνά σε μια σύγχρονη συζήτηση για την καθαριότητα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η σημερινή δήμαρχος Aν Ινταλγκό, Σοσιαλίστρια που βασίζεται στην υποστήριξη των Πρασίνων, κατηγορείται τακτικά από τους συντηρητικούς επικριτές της ότι δεν κατάφερε να απαλλάξει την πρωτεύουσα από τη μάστιγα των σκουπιδιών, των τρωκτικών και των περιττωμάτων σκύλων.

Μια viral καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021 με την επωνυμία #SaccageParis (#TrashedParis) οδήγησε τους κατοίκους να δημοσιεύουν φωτογραφίες με κάδους που ξεχειλίζουν, κακοσυντηρημένους δρόμους ή κατάφυτους χώρους πρασίνου που βλάπτουν τη φήμη της πόλης.

Η πόλη αποκάλυψε ένα «μανιφέστο για την ομορφιά» στη συνέχεια ως απάντηση στην κριτική. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι λεωφόροι και οι πλατείες του έχουν ανανεωθεί πλήρως, με πολλά ιστορικά κτήρια να έχουν ανακαινιστεί. Η Μπου τόνισε ότι τα προβλήματα με τους αρουραίους προκλήθηκαν πρώτα και κύρια από την παραμονή τροφής στο έδαφος ή από τους υπερχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, πολλοί από τους οποίους αλλάζουν στο Παρίσι σε νέες αδιάβροχες εκδόσεις.

«Το πιο σημαντικό είναι οτι οι κάδοι είναι σφραγισμένοι και κλειστοί», είπε. Οι εξολοθρευτές τρωκτικών της πόλης -- γνωστοί ως ομάδα "Smash" -- είχαν επίσης συμβουλευτικό ρόλο στην οργανωτική επιτροπή του Παρισιού, προτείνοντας τρόπους να σχεδιάσουν τις τοποθεσίες τους ώστε να διατηρούνται καθαρές και τακτικές.

Η ευθύνη για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και τον καθαρισμό των δρόμων θα βαρύνει τις ομάδες καθαρισμού και περισυλλογής που αριθμούν 7.500 μέλη και των οποίων η απεργία διαρκείας τριών εβδομάδων πέρυσι οδήγησε σε 10.000 τόνους σκουπιδιών που υπολογίζεται ότι συσσωρεύτηκαν στους δρόμους.

Πρόκειται να κερδίσουν μπόνους έως και 1.900 ευρώ για την εργασία τους κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής περιόδου, ενώ ιδιώτες εργολάβοι πρόκειται επίσης να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν την πόλη καθαρή. «Δεν ανησυχώ καθόλου (για τους αρουραίους)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα απόβλητα, Αντουάν Γκιγιού. «Αντίθετα, οι Αγώνες θα μας βοηθήσουν να δείξουμε οριστικά ότι αυτή η ιδέα ότι συναντάτε πολλούς αρουραίους στο Παρίσι είναι ψευδής.

Υπάρχουν μερικοί, τα αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το Παρίσι ούτε σε κλίμακα που μερικές φορές αποδίδεται με τρόπο γεαφικό», είπε.

France 24