Oλαφ Σόλτς: Θέλει να είναι ξανά υποψήφιος το 2025 παρά τις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας, παρά τα απογοητευτικά ποσοστά δημοτικότητας
O Oλαφ Σολτς
AP
3'

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας, παρά τα τρομερά ποσοστά αποδοχής του και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μόνο το ένα τρίτο των μελών του κόμματός του θα ήθελε να τους οδηγήσει στις επόμενες εκλογές.

Ο Σολτς απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και να αποσυρθεί από την κούρσα. «Θα είμαι ξανά υποψήφιος καγκελάριος», είπε ο Σολτς στην καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι το SPD είναι «πολύ ενωμένο» ως κόμμα. «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μαζί στην επόμενη ομοσπονδιακή εκλογική εκστρατεία και να κερδίσουμε», είπε.

Η επίσημη υποψηφιότητά του από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα. Παράλληλα με την επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων, ο Σολτς είπε ότι βασικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να σκληρύνει τους κανόνες μετανάστευσης, ενώ η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων πρέπει να επιλυθεί με την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό. Η μετανάστευση σταθεροποιεί τη Γερμανία, είπε ο Σολτς, αλλά «όσοι δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να φύγουν».

Η πρώτη θητεία του χαρακτηρίστηκε από την πανδημία COVID-19, την ενεργειακή κρίση και μια οικονομική ύφεση. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, ο κυβερνητικός του συνασπισμός διχάστηκε σε θεμελιώδη ζητήματα, με πολλές διαφωνίες να γίνονται γνωστές δημοσίως.

Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για το SPD και τους δύο εταίρους του στο συνασπισμό, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και τους Πράσινους, έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στα άσχημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Τα κυβερνώντα κόμματα έλαβαν μόνο το ένα τρίτο των ψήφων, με το SPD να συγκεντρώνει 13,9%, το χειρότερο αποτέλεσμα που κατέγραψε ποτέ σε εθνικές εκλογές. Η αντίπαλη συντηρητική παράταξη CDU/CSU και η ευρωσκεπτικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κέρδισαν, με συνολικό ποσοστό άνω του 45%.

Σε μια κατάταξη για τους Γερμανούς πολιτικούς, ο καγκελάριος βρίσκεται στη μέση. Ο συνάδελφός του στο κόμμα Μπόρις Πιστόριους, ο υπουργός Άμυνας, τυγχάνει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους ψηφοφόρους, ακολουθούμενος από τα μέλη του CDU/CSU που επί του παρόντος έχουν κυβερνητική ευθύνη μόνο σε κρατικό επίπεδο. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2025, ο Σολτς ελπίζει να κερδίσει ξανά την υποστήριξη των ψηφοφόρων με σχέδια για εκσυγχρονισμό και συνοχή.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 24 Ιουλίου 2024. Ο Σολτς την Τετάρτη εξέφρασε την προθυμία του να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις εθνικές εκλογές του 2025. Ωστόσο, η επίσημη υποψηφιότητά του από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει σε εκκρεμότητα.