Συναγερμός στην Αλάσκα - Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εντόπισε να πετούν μαζί σε μικρή απόσταση από την Αλάσκα για πρώτη φορά η Διοίκηση Βορειοαμερικανικής Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD).  
1'

Τα πολεμικά αεροσκάφη, δύο ρωσικά και δύο κινεζικά, παρέμειναν σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν θεωρήθηκαν σαν απειλή σύμφωνα με τη NORAD.

Ακολούθησε επιχείρηση αναχαίτισης όπως αναφέρει το CNNi και σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κινεζικά H-6, που αποτελούν την εξέλιξη σοβιετικών αεροπλάνων πέταξαν τόσο κοντά στην Αλάσκα.

Η αναχαίτηση έγινε από αμερικανικά F-16 και F-35 αλλά και καναδικά CF-18.

Πτήσεις ρωσικών πολεμικών είναι συχνές. Το Μάιο τέσσερα ρωσικά πολεμικά πέταξαν και πάλι στο σημείο. Ωστόσο η παρουσία των Κινέζων είναι μία νέα εξέλιξη. Μάλιστα τον Μάρτιο ο επικεφαλής της αμερικανικής Βόρειας Διοίκησης, Γκρέγκορι Γκιγιό είπε ότι η Κίνα «εξαπλώνεται» στην Αρκτική και ότι πολύ σύντομα αεροσκάφη της θα πετάξουν εκεί, προσθέτοντας ότι αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Η Κίνα θεωρεί ότι είναι μια χώρα «κοντά στην Αρκτική» και προσπαθεί σε συνεργασία με τη Ρωσία να κάνει αισθητή την παρουσία της.