Φιλιππίνες: Ανατράπηκε δεξαμενόπλοιο με 1,5 εκατ. λίτρα πετρελαίου - Τεράστια οικολογική καταστροφή

Ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια λίτρα βιομηχανικού καυσίμου ανατράπηκε και βυθίστηκε ανοιχτά της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
AP
2'

Ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια λίτρα βιομηχανικού καυσίμου ανατράπηκε και βυθίστηκε ανοιχτά της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων την Πέμπτη, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δεκαέξι μέλη του πληρώματος του MT Terra Nova με σημαία Φιλιππίνων διασώθηκαν ενώ ένα παραμένει αγνοούμενο, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χάιμε Μπαουτίστα. Είπε ότι έχει εντοπιστεί πετρελαιοκηλίδα, αλλά οι ισχυροί άνεμοι και τα ψηλά κύματα εμπόδισαν την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

Το περιστατικό έρχεται μια ημέρα αφότου ο τυφώνας Gaemi ενίσχυσε τις εποχικές βροχοπτώσεις των μουσώνων, βυθίζοντας μεγάλες εκτάσεις του μετρό της Μανίλα και των προαστίων του. Ο Gaemi έφτασε στην Ταϊβάν, αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Το MT Terra Nova κατευθυνόταν προς την πόλη Ιλόιλο των κεντρικών Φιλιππίνων όταν βυθίστηκε, προκαλώντας μια πετρελαιοκηλίδα που εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα, δήλωσαν οι αρχές. «Ανατράπηκε και τελικά βυθίστηκε», ανέφερε η ακτοφυλακή σε έκθεσή της, προσθέτοντας ότι διερευνούν εάν η κακοκαιρία ήταν ο μοναδικός παράγοντας.
Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, αντιναύαρχος Αρμάντο Μπαλίλο, δήλωσε ότι η υπηρεσία «δίνει μάχη με τον χρόνο» για να περιορίσει τη διαρροή.
Πρόσθεσε ότι αν έχει διαρρεύσει όλο το πετρέλαιο στο δεξαμενόπλοιο, θα ήταν η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των Φιλιππίνων.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επηρεαστεί η Μανίλα, ακόμη και η ακτογραμμή της Μανίλα, εάν διαρρεύσει το καύσιμο, επειδή βρίσκεται εντός του κόλπου της Μανίλα», είπε. Ο κόλπος της Μανίλα, όπου ανατράπηκε το δεξαμενόπλοιο, φιλοξενεί πολυσύχναστες παραλίες και οι ακτές της φιλοξενούν εμπορικά κέντρα, θέρετρα καζίνο και αλιευτικές κοινότητες.

Τον Μάρτιο του 2023, ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε 800.000 λίτρα βιομηχανικού καυσίμου βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Oriental Mindoro. Αυτό το πετρέλαιο έφτασε σε πολλά ψαροχώρια, καλύπτοντας τις παραλίες με μαύρη λάσπη. Κάτοικοι σε παράκτια χωριά ανέφεραν ότι είχαν κράμπες, έμετο και ζάλη, ενώ οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό που αναπτύχθηκαν ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν άρρωστοι.

Σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα, ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου βυθίστηκε σε πυκνή θάλασσα στα ανοιχτά της επαρχίας του νησιού Γκιμαράς.