Τραμπ: Το FBI έχει αμφιβολίες για το αν χτυπήθηκε από σφαίρα - «Ίσως ήταν θραύσμα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα ή θραύσματα; Ο διευθυντής του FBI καταθέτει ότι υπάρχουν «κάποια ερωτήματα» σχετικά με τον τραυματισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
AP
4'

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι λέει ότι υπάρχει «κάποιο ερώτημα» σχετικά με το εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα ή «θραύσμα» κατά τη διάρκεια της απόπειρας κατά της ζωής του στις 13 Ιουλίου. Ο Ρέι κατέθεσε την Τετάρτη 24 Ιουλίου ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής για τη συνεχιζόμενη έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας.

«Σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, υπάρχει κάποια ερώτηση σχετικά με το αν πρόκειται για σφαίρα ή θραύσματα που χτύπησε το αυτί του», απάντησε ο Ρέι στον πρόεδρο Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος τον ρώτησε αν το FBI είχε μετρήσει όλες τις σφαίρες του ένοπλου Τόμας Μάθιου Κρουκς στο σημείο, σύμφωνα με το ABC News και το CBS News.

«Είναι κατανοητό, αν και καθώς κάθομαι εδώ αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω αν αυτή η σφαίρα (...) θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί και κάπου αλλού», πρόσθεσε ο Ρέι. «Αλλά πιστεύω ότι έχουμε υπολογίσει όλες τις βολές στα φυσίγγια». Ο 78χρονος Τραμπ μιλούσε σε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια το Σάββατο 13 Ιουλίου, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία σήκωσε το χέρι του στο δεξί του αυτί πριν τον ρίξουν στο έδαφος πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Καθώς σηκώθηκε για να τον απομακρύνουν, φαινόταν αίμα στο αυτί και στο πρόσωπό τoυ

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Τραμπ δημοσίευσε την πρώτη του ενημέρωση στο Truth Social. «Με πυροβόλησαν με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», έγραφε η ανάρτηση. «Ήξερα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ότι άκουσα έναν ήχο συριγμού, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα. Είχα μεγάλη αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε»

Σε μια επακόλουθη ανάρτηση την Κυριακή 14 Ιουλίου, ο Τραμπ έγραψε: «Σας ευχαριστώ σε όλους για τις σκέψεις και τις προσευχές σας χθες, καθώς μόνο ο Θεός εμπόδισε το αδιανόητο να συμβεί. Δεν φοβόμαστε, αλλά αντίθετα θα παραμείνουμε ανθεκτικοί στην πίστη μας (...) Στέλνουμε την αγάπη μας στα άλλα θύματα και τις οικογένειές τους» τόνισε, αναφερόμενος στον πυροσβέστη Κόρει Κομπερατόρε που σκοτώθηκε. Άλλοι δύο συμμετέχοντες στη συγκέντρωση τραυματίστηκαν επίσης.

Τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών με έναν μεγάλο λευκό επίδεσμο στο δεξί του αυτί, τον οποίο συνέχισε να φοράει σε όλη την υπόλοιπη εκδήλωση. Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου μίλησε ξανά για τον τραυματισμό του, αφού αποδέχθηκε επίσημα την υποψηφιότητα του κόμματός του.

«Άκουσα έναν δυνατό ήχο συριγμού και ένιωσα κάτι να με χτυπάει πολύ, πολύ δυνατά στο δεξί μου αυτί. Είπα στον εαυτό μου, "Ουάου, τι ήταν αυτό; Μπορεί να είναι μόνο μια σφαίρα", θυμάται ο Τραμπ στην ομιλία του στο συνέδριο. "Ανέβασα το δεξί μου χέρι στο αυτί μου, το κατέβασα, το χέρι μου ήταν γεμάτο αίματα. Είχε παντού αίμα. Αμέσως κατάλαβα ότι ήταν πολύ σοβαρό, ότι ήμασταν υπό επίθεση και με μια κίνηση έπεσα στο έδαφος»

Σε μια άλλη συγκέντρωση στο Μίσιγκαν το Σάββατο 20 Ιουλίου, ο Τραμπ —χωρίς να φορά πλέον επίδεσμο— είπε: «Την περασμένη εβδομάδα δέχθηκα μία σφαίρα για τη δημοκρατία». Την ίδια μέρα, το Axios ανέφερε ότι ο πρώην γιατρός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρόνι Τζάκσον μοιράστηκε ένα σημείωμα σχετικά με τον τραυματισμό του Τραμπ. Στο υπόμνημα, το οποίο κυκλοφόρησε από την εκστρατεία του Τραμπ και όχι ένα επίσημο κυβερνητικό δελτίο τύπου, ο Τζάκσον έγραψε ότι «η τροχιά της σφαίρας δημιούργησε μια πληγή πλάτους 2 εκατοστών που επεκτεινόταν μέχρι τη χόνδρινη επιφάνεια του αυτιού».

Την Τετάρτη, ο 57χρονος Ρέι κατέθεσε επίσης ότι ο ένοπλος είχε πετάξει ένα drone πάνω από τους χώρους της συγκέντρωσης δύο ώρες πριν από την εκδήλωση και ότι ο Κρουκς είχε ψάξει στο διαδίκτυο τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ Κένεντι, μέρες πριν από τον πυροβολισμό. «Υπάρχει πολλή δουλειά σε εξέλιξη και ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», πρόσθεσε