O Κάρολος «πρασινίζει» το Μπάκιγχαμ: Ηλιακοί συλλέκτες και Bentley που κινούνται με βιοκαύσιμα

Βασιλιάς Κάρολος: Η βρετανική μοναρχία εντείνει τις προσπάθειες οικολογικής ευαισθητοποίησης με ηλιακούς συλλέκτες σε παλάτια και Bentley που κινούνται με βιοκαύσιμα

Ο βασιλιάς Κάρολος
Ο βασιλιάς Κάρολος
AP
3'

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ήταν υπέρμαχος των περιβαλλοντικών σκοπών πολύ πριν ανέβει στον βρετανικό θρόνο. Τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του ωστόσο, η βρετανική μοναρχία εισήγαγε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με τους τελευταίους λογαριασμούς του Royal Household, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ξεκίνησαν εργασίες για την ανακαίνιση των φαναριών με φυσικό αέριο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ώστε να λειτουργούν με ηλεκτρισμό, ενώ το κάστρο Windsor - όπου παντρεύτηκαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν το 2018 - έχει αποκτήσει για πρώτη φορά στη στέγη του ηλιακά πάνελ.

Οι δύο Bentley του μονάρχη θα τροποποιηθούν επίσης εντός του επόμενου έτους για να λειτουργούν με βιοκαύσιμα, σύμφωνα με την PA Media. Το παλάτι στοχεύει τελικά να μεταβεί σε έναν «σχεδόν πλήρως ηλεκτρικό» στόλο οχημάτων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που δεν αναφέρουν ωστόσο ημερομηνία-στόχο.

Το εάν τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται για οχήματα μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα είναι αμφιλεγόμενο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πηγής τους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι καλλιέργειες για καύσιμα μπορεί να εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα από το να λειτουργεί ένα αυτοκίνητο με βενζίνη, σημειώνει το CNN.

Σύμφωνα με τους λογαριασμούς, που καλύπτουν το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου, το Royal Household θα χρησιμοποιήσει επίσης εν μέρει βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) για δύο νέα ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα θα επιτρέψουν στη βασιλική οικογένεια να πραγματοποιεί τις μετακινήσεις της σε «απομακρυσμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν εξυπηρετούνται εύκολα» από άλλες μορφές μεταφοράς.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα επειδή είναι φτιαγμένο από απόβλητα, όπου ο άνθρακας έχει ήδη εκλυθεί ή από φυτά που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς μεγαλώνουν. Ο μακρύς κατάλογος των περιβαλλοντικών προσπαθειών του Καρόλου όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει μια πρόταση για εγκατάσταση περίπου 2.000 ηλιακών συλλεκτών στους χώρους του Sandringham Estate.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις «τρέχουσες και προβλεπόμενες μελλοντικές απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας» της βασιλικής κατοικίας των 20.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ένας πράκτορας σχεδιασμού για λογαριασμό του Sandringham Estate τον Απρίλιο. Το Sandringham είναι το ιδιωτικό σπίτι τεσσάρων γενεών Βρετανών μοναρχών από το 1862. Είναι επίσης το μέρος όπου η βασιλική οικογένεια συγκεντρώνεται παραδοσιακά για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.

Το Μπάκιγχαμ παρ'ολα αυτά δεν σημείωσε πρόοδο στη μείωση της ρύπανσης: οι λογαριασμοί που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 4% το οικονομικό έτος 2023-24 σε 6.607 τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με τη λειτουργία περισσότερων από 780 κατά μέσο όρο κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξεχωριστά, οι λογαριασμοί έδειξαν ότι το ποσό που έλαβε η μοναρχία από τους Βρετανούς φορολογούμενους - γνωστό ως Sovereign Grant - ανήλθε συνολικά σε 111 εκατομμύρια δολάρια) για το 2023-24, το ίδιο με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δαπανώνται για τη συντήρηση των περιουσιών της βασιλικής οικογένειας και την πληρωμή του προσωπικού της.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που χρονολογείται από το 1760, ο μονάρχης παραδίδει όλα τα κέρδη από το Crown Estate - το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις περιουσίας στο κεντρικό Λονδίνο καθώς και τον βυθό γύρω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία - στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντάλλαγμα για το Sovereign Grant . Τα κέρδη της Crown Estate εκτοξεύτηκαν το οικονομικό έτος 2023-24 σε ένα ρεκόρ 1,4 δισ δολαρίων, ενισχυμένα από τα υπεράκτια αιολικά έργα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή