Αιθιοπία: 257 πλεόν οι νεκροί από την κατολίσθηση - Μπορέι να φτάσουν τους 500 αναφέρει ο ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, μαζί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, οριστικοποιεί σχέδιο εκκένωσης
Isayas Churga/Departamento de Comunicación del gobierno de la Zona de Gofa vía AP
2'

Ο απολογισμός από την κατολίσθηση που συνέβη τη Δευτέρα σε δυσπρόσιτη περιοχή στη νότια Αιθιοπία έχει πλέον αυξηθεί σε 257 νεκρούς, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί στους 500, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) σε έκθεση για την κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται» και «οι κάτοικοι σκάβουν κυρίως με γυμνά χέρια ή με φτυάρια καθώς δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», έγραψε το Ocha. «Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί έως και τους 500 θανάτους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίδουν οι τοπικές αρχές», σύμφωνα με το Ocha.

Σε συνέντευξή του χθες στο BBC, ο επικεφαλής της Ocha στην Αιθιοπία Πολ Χάντλεϊ εξήγησε ότι η μεταφορά «βαρέων σκαπτικών οχημάτων στην περιοχή» αυτή που είναι «απομονωμένη και ορεινή» είναι «πρόκληση, ειδικά λόγω της κατάστασης των δρόμων».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, ο δρόμος πρόσβασης στο σημείο της καταστροφής είναι χωρίς ασφαλτόστρωση για δεκάδες χιλιόμετρα.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, μαζί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, οριστικοποιεί σχέδιο εκκένωσης» περισσοτέρων των 15.500 ανθρώπων που ζουν σε περιοχές «οι οποίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από νέες κατολισθήσεις και πρέπει να εκκενωθούν άμεσα», σύμφωνα με το Ocha.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται «τουλάχιστον 1.320 παιδιά κάτω των πέντε ετών και 5.293 γυναίκες, έγκυοι και θηλάζουσες».

Η καταστροφή συνέβη στη διοικητή ζώνη Γκόφα, που απέχει σχεδόν 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Σφοδρές και μεγάλες σε διάρκεια βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή την Κυριακή το βράδυ. Τη Δευτέρα το πρωί, πολλές κατοικίες επλήγησαν από μια πρώτη κατολίσθηση, πριν ακολουθήσει μία δεύτερη που έθαψε στη λάσπη πολλούς κατοίκους που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους πληγέντες.