Τζόρτζια Μελόνι: Πρώτη επίσκεψη στην Κίνα μετά την ανάληψη καθηκόντων της - Ο στόχος του ταξιδιού

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θα πραγματοποιήσει επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα από το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.
H Tζόρτζια Μελόνι
Associated Press
1'

«Κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ (...) η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 27 ως τις 31 Ιουλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στην Κίνα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2022.

Πέρυσι η Ιταλία αποσύρθηκε από την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Κίνα για τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού», ενώ ήταν η μόνη χώρα της G7 που μετείχε στο πρόγραμμα αυτό μαζικών επενδύσεων του Πεκίνου.

Προτού ανέβει στην εξουσία, η Μελόνι έκρινε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό, που συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της βούλησης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν ΅«σοβαρό σφάλμα».

Το μη δεσμευτικό πρωτόκολλο συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Ρώμη και το Πεκίνο περιελάμβανε ευρείες δεσμεύσεις συνεργασίας στους τομείς επιμελητείας, υποδομών, χρηματοοικονομικών και περιβάλλοντος.

Έκτοτε η κυβέρνηση Μελόνι επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα, σημαντικό εμπορικό εταίρο. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μετέβη πέρυσι στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος έκρινε ότι η συνεργασία με την Ιταλία είναι «εποικοδομητική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ