Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί «εξαφανίστηκαν» τα αυγά στο Παρίσι; Τι συνέβη με τη σίτιση των αθλητών

Αρκετοί αθλητές έχουν παραπονεθεί για έλλειψη τροφίμων στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα
AP
2'

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα L'Équipe, οι αθλητές λένε είπαν ότι η ποσότητα του διαθέσιμου φαγητού, και συγκεκριμένα τα αυγά, τα οποία διανεμήθηκαν σε μερίδες για το πρωινό της Τετάρτης (24/7), όπως και τα ψητό κρέας, είναι ανεπαρκής.

Ο επίσημος συνεργάτης catering του Ολυμπιακού Χωριού, Sodexo Live!, επιβεβαίωσε «πολύ υψηλή ζήτηση» για ορισμένα προϊόντα και είπε ότι «οι όγκοι θα αυξηθούν» για να «ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αθλητών». Το Ολυμπιακό Χωριό πρόκειται να σερβίρει περίπου 13 εκατομμύρια γεύματα - 40.000 την ημέρα - κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

«Ζητήθηκε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι ποσότητες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, τις οποίες ο όμιλος θα μπορέσει να ικανοποιήσει», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου Carrefour, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προμήθεια φρέσκων προϊόντων στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η σίτιση 15.000 διεθνών αθλητών από 208 εδάφη και έθνη είναι ένα τεράστιο έργο. Κατά τις δύο 15ήμερες περιόδους των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, θα σερβίρονται περισσότερα από 13 εκατομμύρια γεύματα - ίση με την ποσότητα φαγητού που παρέχεται σε 10 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου.

Οι αθλητές έχουν πρόσβαση σε έξι βασικούς τομείς αφιερωμένους στη γαλλική, την ασιατική, την αφρο-καραϊβική και την παγκόσμια κουζίνα, με 500 διαφορετικές συνταγές που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Ένας αυστηρός χάρτης ποιότητας διέπει επίσης το φαγητό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών εργασίας με στόχο τη μείωση στο μισό του αποτυπώματος άνθρακα των γευμάτων που παράγονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σε σύγκριση με το Λονδίνο το 2012.

Ως αποτέλεσμα, το ένα τέταρτο όλων των συστατικών προέρχεται από ακτίνα 250 χιλιομέτρων από το Παρίσι και το 20% θα είναι πιστοποιημένο βιολογικό. Όλο το κρέας, το γάλα και τα αυγά θα είναι από τη Γαλλία και το ένα τρίτο των τροφίμων θα είναι φυτικής προέλευσης. Στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν εγκατασταθεί διακόσιες βρύσες νερού, χυμού και αναψυκτικού και θα προσφέρονται μόνο επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια και σερβίτσια.