Φιλιππίνες: Βυθίστηκε δεξανεμόπλοιο με 1,4 εκατ. λίτρα πετρελαίου- Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Μανίλα

Ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του - Αγώνας δρόμου για να μην εξαπλωθεί η πετρελαιοκηλίδα

Φιλιππίνες: Βυθίστηκε δεξανεμόπλοιο με 1,4 εκατ. λίτρα πετρελαίου- Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Μανίλα
Philippine Coast Guard
2'

Ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 1.494 τόνους βιομηχανικά καύσιμα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής ανοιχτά των Φιλιππίνων την Πέμπτη, προκαλώντας το θάνατο ενός μέλους του πληρώματος και μια πετρελαιοκηλίδα που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα νερά της πρωτεύουσας Μανίλα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δεκαέξι από τα 17 μέλη του πληρώματος του MT Terra Nova διασώθηκαν, δήλωσε ο Φιλιππινέζος υπουργός Μεταφορών Χάιμε, μετά την ανατροπή του πλοίου στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Λιμάι στην επαρχία Μπαταάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, Αρμάντο Μπαλίλο, δίνεται μάχη με τον χρόνο για τον περιορισμό των καυσίμων, ενώ ένα σκάφος μήκους 97 μέτρων είχε αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας, που απειλεί να φτάσει στην πρωτεύουσα Μανίλα. Ωστόσο δεν είναι δυνατή η προσέγγιση άλλων σκαφών λόγω των ισχυρών ανέμων και του υψηλού κυματισμού στην περιοχή.

Μια εναέρια έρευνα από το λιμενικό έδειξε μια πετρελαιοκηλίδα να εξαπλώνεται περίπου δύο ναυτικά μίλια και να οδηγείται από ισχυρά κύματα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερνινάντ Μάρκος Τζούνιο είχε διατάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτιμήσει τις ζημιές και το υπουργείο είπε ότι ο επικεφαλής του ήταν καθ' οδόν για την πόλη Limay.

Οι αξιωματούχοι ερευνούν παράλληλα εάν η βύθιση σχετίζεται με τον τυφώνα Γκαέμι, ο οποίος την Τετάρτη πλημμύρισε εκτάσεις της πρωτεύουσας Μανίλα και τις γύρω πόλεις.

Τα στοιχεία της LSEG Eikon δείχνουν ότι η Terra Nova έχει χωρητικότητα νεκρού βάρους 1.415 τόνων και κατευθυνόταν προς την κεντρική επαρχία Ιλόιλο.

Πέρυσι, το πετρελαιοφόρο MT Princess Empress μετέφερε περίπου 800.000 λίτρα βιομηχανικού καυσίμου όταν ανατράπηκε στις 28 Φεβρουαρίου και τελικά βυθίστηκε, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα που χρειάστηκε τρεις μήνες για να καθαριστεί και έπληξε τουριστικές πόλεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή