Φιντάν: Δεν είναι δικό μας ζήτημα αν κάποιες χώρες έχουν πρόβλημα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν
Τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκάλεσε σε άλλες χώρες του τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αναφορά και στο Κυπριακό λέγοντας πως η Τουκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα καταχόμενα και πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.
Ο Φιντάν ερωτώμενος αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, δήλωσε: «Εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ, του ηγέτη των δυνάμεων που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, στην Τουρκία αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική Λιβύη, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο Κυπριακό και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα κατεχόμενα δήλωσε: «Το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όπως γνωρίζετε. Εκεί, από το 1960, ιδιαίτερα μεταξύ 1963 και 1974, διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της “τουρκικής κοινότητας” από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ. Εκεί προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” της Κύπρου. Από τις 20 Ιουλίου 1974, επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει σκοτωθεί κανένας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά. Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί έχουμε διάφορες δυνατότητες, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες εκεί».
Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Αύγουστο το Κάιρο και πως «Θεού θέλοντος, θα φιλοξενήσουμε επίσης τον (Αιγύπτιο πρόεδρο) κ. Σίσι στην Άγκυρα». Σημείωσε δε πως «η Αίγυπτος έχει μεγάλα σύνορα με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων εκεί, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Ως εκ τούτου, και η Αίγυπτος έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβύη».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ