Πορτογαλία: Αποζημιώσεις στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα καταβάλει η Καθολική Εκκλησία
Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας θα καταβάλει οικονομικές αποζημιώσεις «ανάλογα με τη βαρύτητα» της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν τα θύματα από μέλη της, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης-σοκ το 2023, όπως ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση.
Οι οικονομικές αποζημιώσεις δεν έχουν σκοπό να «διαγράψουν ό,τι δεν μπορεί να διαγραφεί», όμως «θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη βαρύτητα της βλάβης που υπέστησαν τα θύματα», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση η σύνοδος των επισκόπων.
Δεν θα είναι απλώς μια «συμβολική» αποζημίωση, διευκρινίζει η σύνοδος των Πορτογάλων επισκόπων, που δημοσιοποίησε σήμερα τη ρύθμιση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα θύματα τα οποία διεκδικούν αποζημιώσεις.
Η απόφαση να αποζημιωθούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ευάλωτους ενήλικες, από μέλη της Εκκλησίας, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο.
Τα αιτήματα για αποζημίωση θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από το ταμείο της πορτογαλικής συνόδου των επισκόπων που δημιουργήθηκε με αυτό τον σκοπό και θα χρηματοδοτηθεί με τρόπο «αλληλέγγυο» από όλες τις επισκοπές της χώρας.
Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, την οποία είχαν παραγγείλει οι επίσκοποι αλλά πραγματοποιήθηκε από μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, κατέληξε πως τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη της Εκκλησίας από το 1950.
Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» την κακοποίηση αυτή, συμπέρανε η επιτροπή η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 500 μαρτυρίες μέσα σε έναν χρόνο, σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δηλώνουν καθολικοί.
Η ιεραρχία της Εκκλησίας είχε ζητήσει τότε συγγνώμη από τα θύματα και είχε αναγνωρίσει ότι θα πρέπει «να αλλάξει την κουλτούρα στην Εκκλησία».
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Λισαβόνα τον περασμένο Αύγουστο, ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με 13 από τα θύματα.
Η Εκκλησία έθεσε από το 2021 σε ισχύ νέους κανόνες για αυξημένη επαγρύπνηση και μεγαλύτερη «συνεργασία με τις αρχές» προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστάσεις σεξουαλικής κακοποίησης, παρατηρεί η σύνοδος των επισκόπων.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων