Ολυμπιακοί Αγώνες: Το δείπνο του Μακρόν στο Λούβρο - Ο βραβευμένος σεφ και οι ηχηρές απουσίες

Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας έλαβαν πρόσκληση από τον Εμανουέλ Μακρόν για ένα δείπνο κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου την παραμονή του την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων .Παρών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συζύγό του, Μαρέβα

Το πρωθυπουργικό ζεύγος με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ  και τη σύζυγό του Κλαούντια
Το πρωθυπουργικό ζεύγος με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τη σύζυγό του Κλαούντια
ΑΡ
4'

Λίγες ώρες πριν απο τη σημερινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών σε ένα λαμπερό ραντεβού κάτω από την πυραμίδα του Μουσείου του Λούβρου, προσκεκλημένοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το γεύμα πριν από τους Ολυμπιακούς είναι παράδοση από τους Αγώνες του Σότσι το 2014, το μέγαρο των Ηλυσίων ωστόσο ήθελε να το μετατρέψει φέτος σε «διπλωματική στιγμή» .

Ο βραβευμένος σεφ

Το γλέντι «ενορχήστρωσε» ο βραβευμένος σεφ Alain Ducasse, ο οποίος είναι συνηθισμένος σε εκδηλώσεις κύρους: ετοίμασε μεταξύ άλλων τα γεύματα του Φρανσουά Ολάντ και του Σι Τζινπίνγκ στις Βερσαλλίες το 2014, του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ίδιο μέρος το 2017 ή εκείνο μεταξύ των ζευγαριών Τραμπ και Μακρόν στον Πύργο του Άιφελ την ίδια χρονιά. Πριν από το δείπνο είχε διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής «Αθλητισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη» επίσης στο Λούβρο, η οποία είχε ως στόχο, σύμφωνα με τα Ηλύσια, να τονίσει «τη σημασία του αθλητισμού ως φορέα προόδου».

ducasse.jpg

O Aλεν Ντικάς

Μεταξύ των καλεσμένων σε αυτό το δείπνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είχε, σύμφωνα με την εφημερίδα JDD, απορρίψει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Γκάμπριελ Ατάλ. Εάν και δεν έχει αποκαλυφθεί η ακριβής λίστα των καλεσμένων, σύμφωνα με τη Libération, υπήρχαν περίπου 500 καλεσμένοι. Τους διάφορους ηγέτες συνόδευαν προσωπικότητες του αθλητικού κόσμου, καθώς και επικεφαλής χορηγών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρχηγοί κρατών στη γαλλική πρωτεύουσα

Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε προσκληθεί, ο Κινέζος πρόεδρος είχε λάβει προσκλητήριο, αλλά προτίμησε να στείλει τον αντιπρόεδρό του Χαν Ζενγκ στην τελετή έναρξης, ο οποίος ήταν επίσης παρών και στο δείπνο. Επίσης εμφανίστηκαν η βασίλισσα Ματθίλδη και ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό και η σύζυγός του Σαρλίν, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και η σύζυγός του, ηθοποιός Ζιλί Γκαγιέ και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' και Λετίσια και η πρώτη κυρία της Βραζιλίας, Ροζανγκέλα ντα Σίλβα

Paris Olympics

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι έγιναν δεκτοί από τον Τόμας Μπαχ, σημερινό πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ εικόνες από το δείπνο που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο του Λούβρου μεταδόθηκαν από διάφορα πρακτορεία Τύπου. Σε μερικά, φαίνεται ένα τεράστιο τραπέζι, γύρω από το οποίο κάθονται ήδη πολλοί καλεσμένοι, ενώ στο φόντο προστίθενται πολλά τραπέζια με περίπου δέκα καλεσμένους.

Οι μεγάλοι απόντες από το δείπνο στο Λούβρο

Το δείπνο στο Λούβρο συγκέντρωσε περίπου εξήντα αρχηγούς κρατών από τους εκατό που είχαν προγραμματιστεί αρχικά να δώσουν το παρών, αναφέρει η Parisien. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν ήταν στο Παρίσι καθώς συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Iσαάκ Χέρτσογκ και η σύζυγός του εθεάθησαν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έδωσε το παρών, όπως και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απλώς δεν προσκλήθηκε. Η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου Γ', θα μπορούσε ωστόσο να έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αφού εθεάθη στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Εκτός απο τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα, το RTL αποκαλύπτει ότι 300 αξιωματικοί από την υπηρεσία προστασίας (SDLP) κινητοποιήθηκαν μόνο για τους αρχηγούς κρατών.

Από την άλλη, δεν υπήρχαν γευσιγνώστες για τους σπουδαίους ανθρώπους αυτού του κόσμου που ενδεχομένως φοβούνται για τη ζωή τους, αφού τίποτα δεν λέει ότι ένα δηλητήριο με μη άμεσο αποτέλεσμα δεν μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί. Αλλά σε περίπτωση αμφιβολίας, οι εκπρόσωποι των αρχηγών κρατών θα μπορούσαν κάλλιστα να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής των πινακίδων ή ακόμη και ανταλλαγής με εκείνη ενός άλλου ηγέτη, σημειώνει χαριτολογώντας το L'Internaute.

Πριν από το δείπνο στο Λούβρο, ο Μακρόν μίλησε σε Σύνοδο κορυφής με θέμα τον αθλητισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκφράζοντας την «απέραντη υπερηφάνεια» της Γαλλίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δεξιώθηκε κορυφαίους επιχειρηματίες του κόσμου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή