ΗΠΑ: Συνελήφθη ο επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο»

Ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, ο Ισμαήλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας.

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο»
3'

Ο 76χρονος Ισμαήλ Ζαμπάντα ο οποίος ίδρυσε την εγκληματική οργάνωση με τον φυλακισμένο στις ΗΠΑ Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, συνελήφθη μαζί με τον γιό του δεύτερου, Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζαμπάντα κατηγορήθηκε από εισαγγελείς των ΗΠΑ για συνωμοσία για την παρασκευή και τη διανομή φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού ισχυρότερου από την ηρωίνη που έχει κατηγορηθεί για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Πέμπτης, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ είπε ότι οι δύο άνδρες ηγούνται «μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

«Εντάσσονται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο ηγετών και συνεργατών του καρτέλ Σιναλόα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί υπεύθυνους στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Η φαιντανύλη είναι η πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ησυχάσει μέχρι να λογοδοτήσει κάθε ηγέτης του καρτέλ, μέλος και συνεργάτης που είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση των κοινοτήτων μας», πρόσθεσε.

Αμερικανοί εισαγγελείς λένε ότι το καρτέλ Σιναλόα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι η φαιντανύλη είναι η κύρια αιτία θανάτου για Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) είχε προσφέρει ανταμοιβή έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Ζαμπάντα. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν το 2019, οι δικηγόροι του κατηγόρησαν τον Ζαμπάντα ότι δωροδόκησε «ολόκληρη» την κυβέρνηση του Μεξικού με αντάλλαγμα να ζει ανοιχτά χωρίς φόβο δίωξης.

«Στην πραγματικότητα δεν έλεγχε τίποτα», είπε ο δικηγόρος του Γκουζμάν, Τζέφρι Λιχτμαν, στους ενόρκους του πελάτη του. «Ο Μάγιο Ζαμπάντα το έκανε», ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Zαμπάντα είναι επίσης ιδιοκτήτης πολλών νόμιμων επιχειρήσεων στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης «μιας μεγάλης εταιρείας γάλακτος, μιας γραμμής λεωφορείων και ενός ξενοδοχείου», ενώ διαθέτει ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα με τις κατηγορίες φαιντανύλης, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στις ΗΠΑ, όπως διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες, απαγωγές, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οργανωμένο έγκλημα. Τον Μάιο, ο ανιψιός του Eliseo Imperial Castro, ο οποίος ήταν γνωστός ως "Cheyo Antrax" - σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Μεξικό. Καταζητούνταν και από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Ζαμπάντα είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο και σίγουρα ο πιο ισχυρός στην Αμερική. Είχε διαφύγει της σύλληψης για δεκαετίες, και ως εκ τούτου, η σύλληψή του προκάλεσε σοκ στο Μεξικό. Οι λεπτομέρειες της σύλληψης των δύο ανδρών παραμένουν ασαφείς, αλλά φαίνεται ότι πέταξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικαλούμενη Μεξικανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Zαμπάντα εξαπατήθηκε για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από υψηλόβαθμο μέλος της Sinaloa μετά από πολύμηνη επιχείρηση από τις έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI. Ο Ζαμπάντα πίστευε ότι επρόκειτο να επιθεωρήσει μυστικά αεροδρόμια στο Μεξικό, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, είπε ότι το καρτέλ Σιναλόα «είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή φαιντανύλης και τη διακινεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας, σκοτώνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς και καταστρέφοντας αμέτρητες κοινότητες». Ο διευθυντής του FBI, Κρις Ρέι, είπε ότι οι συλλήψεις αποτελούν «παράδειγμα της δέσμευσης του FBI και των εταίρων μας για την εξάρθρωση βίαιων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή