Πόλεμος στην Ουκρανία: H Μόσχα αμφισβητεί την «ειλικρίνεια« του Κιέβου για διαπραγματεύσεις

Για ακατανόημα και διφορούμενα μηνύματα της ουκρανικής πλευράς για το θέμα της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κάνει λόγο το Κρεμλίνο
2'

Η Μόσχα δεν γνωρίζει πόσο ρεαλιστικά είναι τα τρέχοντα μηνύματα στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ουσία για διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν ακατανόητα σήματα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο ρεαλιστικά είναι. Υπάρχει απαγόρευση στο καθεστώς του Κιέβου να διεξάγει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μαζί μας. Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μόσχα έχει λάβει συγκεκριμένα μηνύματα από οποιεσδήποτε πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία που δείχνουν προθυμία για συμβιβασμό.

Νωρίτερα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, και υπάρχουν διάφορες επιλογές με τις οποίες μπορούν να διεξαχθούν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι πρώτα είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πόσο έτοιμο είναι το Κίεβο για διάλογο, ενώ «γίνονται πολύ διαφορετικές δηλώσεις».

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, εκτός από το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι, παραμένει η νομοθετική απαγόρευση του Κιέβου για οποιεσδήποτε επαφές με τη ρωσική πλευρά.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι πραγματικά «ώριμος για μια συζήτηση για την ειρήνη», θα πρέπει να εξετάσει την πρωτοβουλία που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουκρανία σίγουρα δεν θα πάρει τίποτα καλύτερο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτείνει προκειμένου να υπάρξη κατάπαυση πυρός και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το Κίεβο να απόσυρει τα ουκρανικά στρατεύματα από το έδαφος νέων περιοχών της Ρωσίας, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς.