Xάος στο Ολυμπιακό Παρίσι: Eπίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο - 800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν

Συντονισμένες επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προειδοποιήσεις για βόμβα σε αεροδρόμια και μία χώρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στην οποία στρέφονται σήμερα τα φώτα του πλανήτη με αφορμή την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

«Γονάτισαν« οι μεταφορές στο Ολυμπιακό Παρίσι
«Γονάτισαν« οι μεταφορές στο Ολυμπιακό Παρίσι
AP
4'

H Γαλλία κινητοποιεί τις υπηρεσίες πληροφοριών τις για να απαντήσει άμεσα στο συντονισμένο σαμποτάζ που σημειώθηκε στο δίκτυο μεταφορών της την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε λόγω συναγερμού για βόμβα και στη συνέχεια άνοιξε ξανά, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία, λίγες ώρες μετά από μια «μαζική, συντονισμένη εμπρηστική επίθεση» που παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας. Οι τερματικοί σταθμοί του Διεθνούς Αεροδρομίου EuroAirport Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ έχουν εκκενωθεί και όλες οι πτήσεις έχουν ανασταλεί. «Για λόγους ασφαλείας, ο τερματικός σταθμός έπρεπε να εκκενωθεί και αυτή τη στιγμή είναι κλειστός», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο

Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας εν τω μεταξύ επληγη από συντονισμένες «κακόβουλες ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων εμπρηστικών επιθέσεων που προκάλεσαν χάος στις πιο πολυσύχναστες σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα, προειδοποιώντας για μακρά φυλάκιση και σημαντικά πρόστιμα στους υπευθύνους

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF έκανε λόγο για «μαζική επίθεση με στόχο να παραλύσει το δίκτυο» με τον υπουργό Μεταφορών της Γαλλίας να καταδικάζει τις «συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες» Περίπου 800.000 πελάτες θα επηρεαστούν από τη αναταραχή που αναμένεται όλο το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Η Eurostar λέει στους πελάτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους την Παρασκευή αν μπορούν, καθώς αντιμετωπίζει συνεχή αναστάτωση

Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF είπε ότι οι εμπρηστές είχαν βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν το Παρίσι με τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της χώρας και ότι η κυκλοφορία θα διακοπεί σοβαρά σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Πρόκειται για μια μαζική επίθεση σε μεγάλη κλίμακα για να παραλύσει το δίκτυο TGV», είπε το SNCF στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι πολλά δρομολόγια θα πρέπει να ακυρωθούν και η κατάσταση θα διαρκέσει «τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο όσο γίνονται οι επισκευές».

Η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία είπε ότι έπεσε «θύμα πολλών ταυτόχρονων κακόβουλων πράξεων κατά τη διάρκεια της νύχτας», προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις επηρέασαν τις γραμμές της στον Ατλαντικό, τον βόρειο και τον ανατολικό. Κρίσιμα καλώδια είχαν κοπεί και καεί. «Οι εμπρηστικές επιθέσεις ξεκίνησαν για να βλάψουν τις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε το SNCF, προσθέτοντας ότι η κυκλοφορία στις πληγείσες γραμμές «διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό».

Τα ταξιδιωτικά σχέδια περίπου 800.000 Γάλλων παραθεριστών θα διαταραχθούν αυτό το σαββατοκύριακο. Ο Ζαν-Πιέρ Φαραντού, ο επικεφαλής του SNCF, είπε ότι ήταν μια «θλιβερή μέρα» γιατί οι οικογένειες θα επηρεαστούν περισσότερο από τις επιθέσεις

Τα τρένα της Eurostar από το Λονδίνο προς το Παρίσι έχουν επηρεαστεί, με ορισμένες ακυρώσεις και καθυστερήσεις. «Λόγω συντονισμένων κακών πράξεων στη Γαλλία που επηρεάζουν τη γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Παρισιού και Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας που πηγαίνουν και έρχονται από το Παρίσι εκτρέπονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις φάνηκε να είχαν σχεδιαστεί και να στοχεύουν προσεκτικά σε στρατηγικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Τους βανδαλισμούς καταδίκασε η υπουργός Αθλητισμού, Aμελί-Ουντέα Καστέρα. «Είναι εντελώς αποτρόπαιο», είπε στο BFMTV. «Το να στοχεύεις τους αγώνες σημαίνει να στοχεύεις τη Γαλλία».

Η Βαλερί Πεκρές, επικεφαλής της περιοχής Ile-de-France που περιλαμβάνει το Παρίσι και τη γύρω περιοχή, δήλωσε: «Σαφώς αυτή η επίθεση δεν είναι τυχαία, είχε στόχο να αποσταθεροποιήσει τη Γαλλία τη στιγμή που ξεκινούν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες».

Ο υπουργός Μεταφορών, Πατρίς Βεργκριέτ είπε ότι υπήρξαν «συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες» κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές γραμμές. Καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «εγκληματικές ενέργειες» που «θα διακυβεύσουν την αναχώρηση πολλών Γάλλων για διακοπές». Από τα περιστατικά αναμένεται να πληγούν περισσότερο οι Γάλλοι παραθεριστές που σκόπευαν να ταξιδέψουν σε ένα από τα σημαντικότερα σαββατοκύριακα αναχώρησης των καλοκαιρινών διακοπών.

Εν τω μεταξύ, αεροδρόμιο που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας. «Για λόγους ασφαλείας, ο τερματικός σταθμός έπρεπε να εκκενωθεί και αυτή τη στιγμή είναι κλειστός», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το EuroAirport της Βασιλείας-Μυλούζ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή