Απίστευτο αρχαίο ρωμαϊκό ψηφιδωτό βρέθηκε βυθισμένο στη θάλασσα στα ανοικτά της Νάπολης

Χτισμένη στην αρχαία λουτρόπολη Baiae, ήταν δημοφιλής κατά τη διάρκεια της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και φιλοξενούσε κατοικίες που ανήκαν στον Ιούλιο Καίσαρα και τον αυτοκράτορα Νέρωνα
Parco Archeologico Campi Flegrei
2'

Ένα ψηφιδωτό από το δάπεδο μιας αρχαίας ρωμαϊκής έπαυλης αποκαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας στα νερά ανοικτά της Νάπολης.

Το μαρμάρινο δάπεδο, που τώρα βρίσκεται κάτω από το νερό, θα βρισκόταν αρχικά στο «protiro», ή αλλιώς διακοσμημένη βεράντα, μιας κατοικίας με θέα στη θάλασσα, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από το Αρχαιολογικό Πάρκο Campi Flegrei, το οποίο ανήκει στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Χτισμένη στην αρχαία λουτρόπολη Baiae, ήταν δημοφιλής κατά τη διάρκεια της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και φιλοξενούσε κατοικίες που ανήκαν στον Ιούλιο Καίσαρα και τον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Η βίλα αποτελεί μέρος μιας περιοχής γης που βυθίστηκε ως αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου που ονομάζεται βραδυσεισμός, κατά τη διάρκεια του οποίου το έδαφος ανυψώνεται ή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, πέφτει λόγω της πίεσης κάτω από την επιφάνεια.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το δάπεδο είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένο από ακανόνιστου σχήματος κομμάτια επαναχρησιμοποιημένου μαρμάρου, μια τεχνική που ήταν συνηθισμένη από τον 3ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με το πάρκο.

Το μάρμαρο είναι επίσης σπασμένο επειδή οι τοίχοι του δωματίου, οι οποίοι είχαν ύψος μεγαλύτερο από 10 μέτρα, κατέρρευσαν πάνω στο πάτωμα.

Οι υποβρύχιες εργασίες συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί και να αποκατασταθεί μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου, ενώ ορισμένα τμήματα έχουν αφαιρεθεί και καθαριστεί στην ξηρά.

Στόχος είναι να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν ένα ολόκληρο τμήμα του δαπέδου, σύμφωνα με την ανάρτηση.

Ο τοπικός δήμαρχος Josi Gerardo Della Ragione χαρακτήρισε το εύρημα «εκπληκτικό» σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το δάπεδο θα πρέπει να τοποθετήθηκε προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, «λίγο πριν ο βραδυσεισμός φέρει αυτά τα θαύματα στο βυθό της θάλασσας», είπε.

Η περιοχή είναι σήμερα ένα δημοφιλές σημείο κατάδυσης, προσφέροντας ευκαιρίες να δει κανείς βυθισμένα ερείπια.

Το Campi Flegrei - μια μεγάλη, ηφαιστειακή περιοχή που εκτείνεται 200 χιλιόμετρα κάτω από τον κόλπο της Νάπολης, των νησιών Κάπρι και την Ίσκια μέχρι τα περίχωρα της πόλης της Νάπολης - είναι μια γιγαντιαία καλδέρα.

Σήμερα είναι η περιοχή πολλαπλών ηφαιστείων που είναι ενεργά εδώ και 39.000 χρόνια, πολλά από τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Campi Flegrei έγινε το 1538 και δημιούργησε ένα νέο βουνό στον κόλπο.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εντείνεται από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, και οι ειδικοί φοβούνται ότι το ηφαίστειο μπορεί να «ξυπνήσει» ξανά μετά από γενιές ηρεμίας.

Πηγή: CNN