Βρετανία: Απέσυρε την «ένσταση» κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου

Αλλαγή πλεύσης από την νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, αναφορικά με το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Βρετανία: Απέσυρε την «ένσταση» κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
1'

Να μην προχωρήσει η διαδικασία υποβολής ένστασης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΠ) αναφορικά με το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, αποφάσισε η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Μάιο ο Βρετανός Καρίμ Καν, επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε πως θα ξεκινούσε η διαδικασία για την έκδοση των ενταλμάτων κατά των Ισραηλινών πολιτικών αξιωματούχων και κατά τριών ηγετών της Χαμάς.

Ωστόσο, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση είχε διατυπώσει ανοικτά την αντίθεση της προς την κίνηση του εισαγγελέα και είχε ετοιμάσει προς κατάθεση ένα αίτημα στο ΔΠΠ για παροχή γραπτών παρατηρήσεων ως προς το κατά πόσο το δικαστήριο «έχει δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων σε περιπτώσεις στις οποίες η Παλαιστίνη δεν μπορεί να έχει ποινική δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων με βάση τις συμφωνίες του Όσλο».

Σήμερα που ήταν και η λήξη της διορίας που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση της Βρετανίας να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, εκπρόσωπος του νέου πρωθυπουργού σερ Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε αρχικά πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δεν είχε υποβάλει επισήμως την ένσταση πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει την διαδικασία. Τόνισε ακόμη ότι η απόφαση δεν συνιστά ούτε υιοθέτηση ούτε απόρριψη της διαδικασίας του ΔΠΠ κατά του κ. Νετανιάχου: «Η κυβέρνηση πιστεύει σθεναρά στο κράτος δικαίου και στον διαχωρισμό των εξουσιών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή