Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στα γαλλικά τρένα - Τα 3 σενάρια

Τι αναφέρει για τους δράστες ο Axel Persson, επικεφαλής του σιδηροδρομικού συνδικάτου CGT
(AP Photo/Moises Castillo)
3'

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλές ταχύτητας. Σημειώνεται ότι δεδομένες της κλίμακας της επίθεσης και της ακρίβειας των δραστών, θεωρείται σαφές ότι πρόκειται για κάτι περισσότερες από τυχαίες πράξεις βανδαλισμού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN, ο Axel Persson, επικεφαλής του σιδηροδρομικού συνδικάτου CGT, οι δράστες φαίνεται να είχαν «ακριβείς πληροφορίες» αλλά και εκτενή γνώση του δικτύου.

Δεδομένου ότι η ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί έναν δελεαστικό στόχο για όποιον θέλει να προκαλέσει χάος αλλά και αναστάτωση, υπό το φως της δημοσιότητας οι πιθανοί ύποπτοι είναι πολλοί.

Τα τρία πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το CNN, το πρώτο πιθανό σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές είναι οι ανυπάκουοι πολίτες.

Όπως επεσήμαναν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρα, «αυτές οι μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί από την άκρα αριστερά στο παρελθόν», ωστόσο τόνισαν παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις σημερινές ενέργειες με αυτές».

Οι απεργίες και οι πολιτικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που ανά καιρούς έχουν προκαλέσει προβλήματα στις γαλλικές συγκοινωνίες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη πυροδότησαν μια μεγάλη κλίμακα διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τέτοιες διαμαρτυρίες ωστόσο τείνουν να ανακοινώνονται εκ των προτέρων και εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτές θέλουν να γνωστοποιήσουν την αιτία τους.

Σύμφωνα με τον Axel Persson, θα μπορούσε να ήταν κάποιος εργάτης που δούλευε στους σιδηροδρόμους ή κάποιος που συμμετείχε στην κατασκευή των γραμμών, αλλά πρόσθεσε ότι η βιομηχανική κατασκοπεία δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Διαμαρτυρίες για το κλίμα

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές αφορά περιβαλλοντικούς ακτιβιστές οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν μπλοκάρει την κυκλοφορία για να επιστήσουν την προσοχή στην κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλέον οι ομάδες αυτές έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε μεταφορές εντατικής χρήσης ορυκτών καυσίμων, όπως είναι τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι. Και ήθελαν, επίσης, οι άνθρωποι να ξέρουν ότι ήταν αυτοί που κρύβονταν από πίσω.

Κρύβεται από πίσω η Ρωσία;

Τελευταίο πιθανό σενάριο είναι η εμπλοκή της Ρωσίας καθώς η Γαλλία είναι μεταξύ χωρών που επλήγησαν από ένα πρόσφατο κύμα ύποπτων ρωσικών επιθέσεων δολιοφθοράς κατά υποδομών και άλλων στόχων. Η ίδια η Γαλλία έχει βιώσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών που αξιωματούχοι είπαν ότι πιθανώς συνδέονται με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν Ρώσο πολίτη στο Παρίσι, κατηγορώντας τον ότι προετοίμαζε αποσταθεροποιητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πληροφορία για τη σύλληψη.

Σχετικές ειδήσεις