Το πακιστανικό διαβατήριο συνεχίζει να βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση
Ο τελευταίος δείκτης Henley Passport Index που κυκλοφόρησε την Τρίτη κατέταξε και πάλι το διαβατήριο του Πακιστάν ως ένα από τα λιγότερο ισχυρά στον κόσμο.
Η χώρα κατατάσσεται στην 100ή θέση μαζί με την Υεμένη και συγκαταλέγεται στις τέσσερις τελευταίες χώρες με τα χειρότερα διαβατήρια, μπροστά μόνο από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι χώρες Λιβύη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σομαλία, Παλαιστίνη, Μπαγκλαντές, Βόρεια Κορέα και Ιράν είναι καλύτερες από το Πακιστάν όσον αφορά την κατάταξη των διαβατηρίων.
Η χώρα σημείωσε χαμηλό 33, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων του Πακιστάν έχουν δυνατότητα άφιξης χωρίς βίζα μόνο σε 33 χώρες. Ενώ το Πακιστάν βρίσκεται κοντά στην τελευταία θέση της κατάταξης, η Σιγκαπούρη συνεχίζει να απολαμβάνει ασυναγώνιστη ταξιδιωτική ελευθερία με το κορυφαίο παγκοσμίως διαβατήριό της.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ένα ρεκόρ 195 προορισμών χωρίς βίζα. Αυτό τους θέτει σε σημαντικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για διεθνή ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, τουρισμό ή ακόμα και σπουδές στο εξωτερικό.
Ο δημοσιογράφος της αεροπορίας Tahir Imran Mian τοποθετεί αυτή τη χαμηλή κατάταξη στα οικονομικά δεινά του Πακιστάν. Λέει: «Ενώ υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για αυτές τις κατατάξεις, το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας. Οι πολίτες από χώρες με ισχυρές οικονομίες είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό χωρίς την κατάλληλη γραφειοκρατία.
«Η πλειονότητα των Πακιστανών, ωστόσο, είναι πιθανό να εγκαταλείψει το Πακιστάν εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι Πακιστανοί που είτε είναι μέλη μειονοτικών κοινοτήτων είτε έχουν ανθρώπους στο εξωτερικό, είναι πιο διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το Πακιστάν και να χρησιμοποιήσουν ό,τι μέσο έχουν για να το κάνουν».
Για το Πακιστάν, η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση για την επίτευξη μεγαλύτερης ελευθερίας ταξιδιών για τους πολίτες του. Ο δείκτης υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανισότητα στην παγκόσμια κινητικότητα, όπου ορισμένες χώρες απολαμβάνουν εκτεταμένη ταξιδιωτική ελευθερία ενώ άλλες αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς.
Αυτή η κατάταξη χρησιμεύει ως μια πιθανή έκκληση για δράση για το Πακιστάν για να εξερευνήσει τις οδούς βελτίωσης. Εργαζόμενοι για την αύξηση της διεθνούς συνεργασίας και της διπλωματίας, η χώρα μπορεί να αγωνιστεί για ένα μέλλον με πιο προσιτές ταξιδιωτικές ευκαιρίες για τους πολίτες της.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ισπανία ήρθαν στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 192. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την τέταρτη θέση στον δείκτη, παρέχοντας στους πολίτες του πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 χώρες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν στις τάξεις, περνώντας από την ενδέκατη στην ένατη θέση φέτος. Μοιράζοντας αυτή τη θέση με τη Λιθουανία και την Εσθονία, οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΑΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 185 χώρες χωρίς βίζα. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την έβδομη και την όγδοη θέση, αντίστοιχα, με είσοδο χωρίς βίζα σε 187 και 186 χώρες.
Η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Σενεγάλη μοιράστηκαν την 82η θέση, προσφέροντας ταξίδια χωρίς βίζα σε 58 προορισμούς. Το Μπαχρέιν, το Ομάν και η Κίνα ήρθαν στην 57η, 58η και 59η θέση, αντίστοιχα. Το Αφγανιστάν κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση, με το διαβατήριό του να είναι το χειρότερο στον κόσμο.