Ντόναλντ Τραμπ: Πώς επιχειρεί την αποδόμηση της Κάμαλα Χάρις - Τα βασικά σημεία της στρατηγικής του

Η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ και τα βασικά σημεία στα οποία «χτυπά» την Κάμαλα Χάρις

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς επιχειρεί την αποδόμηση της Κάμαλα Χάρις - Τα βασικά σημεία της στρατηγικής του
6'

Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία αναταραχή άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, η Κάμαλα Χάρις περιμένει την επίσημη λήψη του χρίσματος από τους Δημοκρατικούς, διανύοντας μία περίοδο χάριτος μετά την υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ, που ο Τόνι Φαμπρίτσιο, ο δημοσκόπος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί «ταξίδι του μέλιτος», στο οποίο συνδυάστηκαν η εύνοια του Τύπου και η θετική ενέργεια δίνοντας στους Δημοκρατικούς την απαραίτητη ώθηση.

Τα ταξίδια του μέλιτος ωστόσο... κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους και αυτό φαίνεται πως περιμένει και την Κάμαλα Χάρις, που μέσα σε όλη αυτή την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στις ΗΠΑ βλέπει τα ποσοστά της να ακολουθούν εκείνα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί την αποδόμησή της στα μάτια των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Το βρετανικό δίκτυο BBC επιχειρεί σε δημοσίευμά του να σκιαγραφήσει την στρατηγική του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος στρέφει τα πυρά του στη νέα του αντίπαλο.

Η... ριζοσπαστική ακροαεριστερή Κάμαλα Χάρις

Οι δυσκολίες στην καμπάνια της Κάμαλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2020 είναι πολύ καλά καταγεγραμμένες και περιλαμβάνουν τόσο την έλλειψη σαφούς μηνύματος, όσο και πολλές εσωτερικές διενέξεις, με μία υποψήφια που ήταν άκρως επιρρεπής σε γκάφες και άβολες στιγμές στις συνεντέυξεις της.

Στην άτυχη προεδρική υποψηφιότητά της τότε η Χάρις στράφηκε έντονα προς τα αριστερά, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές. Η υποψήφια πρόεδρος, το 2019 ακόμα και δημοσίως υποστήριζε την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα κρατικό σύστημα, ενώ παράλληλα μιλούσε για αναμόρφωση της αστυνομίας αλλά και τη μείωση των δαπανών, τις οποίες θα ανακατεύθυνε σε άλλες προτεραιότητες.

Υποστήριξε ακόμα την αποποινικοποίηση της παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ, ενώ ήθελε να καταργήσει την ICE, την υπηρεσία επιβολής τελωνείων και μετανάστευσης. Ακόμη, στήριξε τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική προστασία Green New Deal και υποστήριξε την απαγόρευση του fracking και της υπεράκτιας γεώτρησης.

Αυτές οι θέσεις σήμερα μπορεί να την... κυνηγήσουν σύμφωνα με το BBC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο με τίτλο «Γνωρίστε την ριζοσπαστική του Σαν Φρανσίσκο Κάμαλα Χάρις», στο οποίο αναφέρεται σε πολλές από τις πολιτικές που υποστήριξε εκείνη την περίοδο.

Σύνδεση με το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι ο Μπάιντεν και η καμπάνια του πάλευαν για μήνες, αφού οι πολιτικές του για το μεταναστευτικό ήταν αντιδημοφιλείς, ενώ οι ψηφοφόροι συνέχιζαν να τον κατηγορούν για ακρίβεια παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ανάπτυξη της οικονομίας. Ακόμα και η υποστήριξή του στο Ισραήλ μειώνει την στήριξή του από νέους ψηφοφόρους.

Η Κάμαλα Χάρις, ως αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, αναμφίβολα θα συνδεθεί έστω και εν μέρει με τις επιλογές και τις δράσεις της τωρινής κυβέρνησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι την κατηγορούν για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τσαρίνα των συνόρων», χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησαν και τα ΜΜΕ.

«Η Κάμαλα Χάρις είναι γνωστή μόνο ως αποτυχημένη και αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος που μαχαίρωσε το αφεντικό της στην πλάτη για να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά οι ψηφοφόροι θα μάθουν, έχει και χειρότερα», δήλωσε ο Τέιλορ Μπουντόουιτς, που διευθύνει την επιτροπή πολιτικής δράσης που συνδέεται με την καμπάνια του Τραμπ, σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένετ, η κα Χάρις δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα δεδικασμένα του Μπάιντεν, αλλά ίσως μπορέσει να το παρουσιάσει με νέο τρόπο στους ψηφοφόρους, ακόμη και απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να επικεντρωθεί στο μέλλον με τρόπους που θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν 81χρονο να κάνει», λέει. «Μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θέλει μόνο να κοιτάξει προς τα πίσω».

Κατακρίνοντας το έργο της ως εισαγγελέας

Στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση της προεδρικής της καμπάνιας, η Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιθεση κατά του πρώην προέδρου. Σημειώνοντας ότι υπηρέτησε ως εισαγγελέας στο δικαστήριο και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, είχε αντιμετωπίσει «δράστες κάθε είδους». «Άρα ακούστε με όταν λέω ότι ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», κατέληξε.

Ο Κρεγκ Βαρόγκα, σύμβουλος καμπάνιας των Δημοκρατικών και βοηθός καθηγητής στο American University, αποκαλεί το υπόβαθρο της αντιπροέδρου στον τομέα της επιβολής του νόμου την «υπερδύναμή» της – μια δύναμη που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πλήρως στην καμπάνια των Δημοκρατικών το 2019, όταν η αναμόρφωση της αστυνομίας ήταν κορυφαίο ζήτημα.

Αλλά η καμπάνια του Τραμπ ήδη δείχνει πώς μπορεί να ανταποκριθεί. Ο διευθυντής της καμπάνιας του, Κρις ΛαΣιβίτα, ανέπτυξε τη φήμη του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνοντας την υποτιθέμενη υπερδύναμη ενός άλλου υποψήφιου των Δημοκρατικών και στρέφοντάς την εναντίον του.

Το 2004, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι προέβαλε το αρχείο του ως παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ ως απόδειξη ότι θα ήταν αποτελεσματικός διοικητής κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. ΛαΣιβίτα ηγήθηκε μιας σειράς επιθετικών διαφημίσεων που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό και την ηρωική του δράση, με ναύτες που υπηρέτησαν με τον Κέρι σε ένα σκάφος του Ναυτικού που περιπολούσε τα ποτάμια και τις ακτές του Βιετνάμ.

Αυτό οδήγησε στον όρο «Swift-boating» – που σημαίνει να αφοπλίζεις έναν υποψήφιο επιτιθέμενος στην αντιλαμβανόμενη δύναμή του. Και φαίνεται ότι η καμπάνια του Τραμπ προετοιμάζεται για επιθέσεις στο εισαγγελικό έργο της αντιπροέδρου.

Από τη μία πλευρά, την επικρίνουν ότι ήταν πολύ σκληρή – ιδιαίτερα στους μαύρους άνδρες για εγκλήματα ναρκωτικών – σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τη στήριξη από τη βάση της. Από την άλλη, αναφέρουν περιπτώσεις όπου η κα Χάρις είτε επέλεξε να μην διώξει είτε επέτρεψε την αποφυλάκιση ατόμων που διέπραξαν νέα εγκλήματα.

Ο κύριος Βαρόγκα παραδέχεται ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν στην απάντησή τους στις επιθέσεις Swift-boat το 2004, αλλά λέει ότι έμαθαν το μάθημά τους και η κα Χάρις θα είναι έτοιμη για την επίθεση. «Αν ο ΛαΣιβίτα νομίζει ότι θα κοροϊδέψει ολόκληρο το Δημοκρατικό κατεστημένο ξανά, μπορεί να ζήσει με αυτή την αυταπάτη και επίσης να χάσει», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή