New York Times: «Μυστικό σχέδιο του Κιέβου κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προειδοποιεί το Πεντάγωνο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον»

New York Times: «Μυστικό σχέδιο του Κιέβου κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προειδοποιεί το Πεντάγωνο»
Αρχείου - AP
1'

O Ρώσος υπουργός Άμυνας Andriy Belousov τηλεφώνησε στον αρχηγό του Πενταγώνου Lloyd Austin νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να τον προειδοποιήσει για μια «μυστική επιχείρηση» που ετοίμαζε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό γράφουν οι New York Times με την εφημερίδα να επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, στις 12 Ιουλίου, ο Όστιν έλαβε ένα «ασυνήθιστο αίτημα» από τον Μπελούσοφ. Σύμφωνα με τις πηγές, ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για τις προετοιμασίες του Κιέβου για μυστική επιχείρηση κατά της Ρωσίας, η οποία πίστευε ότι είχε την έγκριση των Αμερικανών.

Ο Μπελούσοφ ρώτησε τον Όστιν εάν το Πεντάγωνο γνώριζε την επιχείρηση, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξεπλάγησαν από τους ισχυρισμούς του Μπελούσοφ και αγνοούσαν την επιχείρηση, γράφουν οι NYT, προσθέτοντας: «Αλλά ό,τι αποκάλυψε ο Μπελούσοφ... λήφθηκε πολύ σοβαρά, επειδή οι Αμερικανοί επικοινώνησαν με τους Ουκρανούς και βασικά είπαν, «αν σκέφτεστε να το κάνετε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι παρά τη βαθιά εξάρτηση της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατιωτική, μυστική και διπλωματική υποστήριξη, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι «δεν είναι πάντα διαφανείς» με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που στρέφονται εναντίον ρωσικών στόχων πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και το Κρεμλίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διαρροή και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ανέφερε η εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή