Μάλι: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές και ενόπλους από τον στρατό

Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως πήρε τον έλεγχο της κοινότητας Ιν - Αφαράκ - Βαριές απώλειες για τον τακτικό στρατό του Μάλι
2'

Ήττες και βαριές απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές υπέστησαν τις τελευταίες μέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ένοπλες δυνάμεις στο Μάλι, υποστήριξαν ορισμένες πηγές από την περιοχή.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν την Πέμπτη ανάμεσα στον στρατό και αυτονομιστές στην κοινότητα Τενζαουατέν, αφού το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως πήρε τον έλεγχο της κοινότητας Ιν-Αφαράκ, που αποτελεί εμπορικό σταυροδρόμι και βρίσκεται 122 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεσαλίτ, στον νομό Κιντάλ.

«Οι μαχητές του Αζαουάντ ελέγχουν την κατάσταση στην Τενζαουατέν και νοτιότερο στον νομό Κιντάλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελμαουλούντ Ραμαντάν, εκπρόσωπος συμμαχίας αυτονομιστικών οργανώσεων με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ, του Διαρκούς Στρατηγικού Πλαισίου για την Υπεράσπιση του Λαού του Αζαουάντ (ΔΣΠ-ΥΛΑ).

Έστειλε βίντεο στα οποία εικονίζονται πτώματα μελών των ενόπλων δυνάμεων και συμμάχων τους. Σε κάποια άλλα βίντεο, διακρίνονται λευκοί ανάμεσα στους αιχμαλώτους.

Ο στρατός του Μάλι «υποχώρησε», είπε τοπικός αιρετός, κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς, που όπως τόνισε είναι ακόμη προσωρινός απολογισμός. «Οι άνθρωποι του ΔΣΠ είναι ακόμα στην Τενζαουατέν. Ο στρατός και η Βάγκνερ όχι πλέον», επέμεινε, προσθέτοντας πως έγιναν μάχες νοτιότερα, στην Αμπεϊμπαρά.

Ο στρατός του Μάλι, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη «μάχες εναντίον της συμμαχίας τρομοκρατών», ότι η περιοχή όπου διεξάγονται «παρακολουθείται στενά» και «πέντε στόχοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» με αεροπορικά μέσα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι σπανίως ανακοινώνουν τις απώλειες που υφίστανται. Ενώ η πίεση των ένοπλων οργανώσεων και των στρατιωτικών, που κυβερνούν τη χώρα, φιμώνει τις περισσότερες ανεξάρτητες πηγές στην περιοχή όπου διεξάγονται εχθροπραξίες.

Ο στρατός ανακοίνωσε το βράδυ προχθές Παρασκευή πως ελικόπτερο έκανε «κατεπείγουσα προσγείωση» διότι αντιμετώπισε «δυσκολίες», χωρίς να υπάρξουν θύματα, κατ’ αυτόν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΣΠ, αυτονομιστές «έπληξαν ελικόπτερο», το οποίο συνετρίβη.

Σχετικές ειδήσεις