Ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ με Χεζμπολάχ μετά το φονικό χτύπημα στο Γκολάν

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι η ρουκέτα στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από μαχητές της με το Ισραήλ να επιρρίπτει ανοιχτά την ευθύνη στην οργάνωση του Λιβανου

Ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ με Χεζμπολάχ μετά το φονικό χτύπημα στο Γκολάν
AP
8'

Αεροσκάφη των IDF εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με το Ισραήλ να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης σε αντίποινα για την εκτοξευση ρουκέτας που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα του Γκολάν, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας από 10 έως 20 ετών.

Η Χεμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές της, κάτι που απέρριψαν οι ισραηλινές αρχές προσάπτοντάς της την ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» θέσεων της Χεζμπολάχ τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εχθές Σάββατο στη Λωρίδα της Γαζας ισραηλινός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ από ρουκέτα της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, σε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς. Η Χεζμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.

Η αντίδραση της Ουάσινγκτον και της ΕΕ

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πόλεμος συνεχίζεται για 296η ημέρα.

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

«Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν.

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο, κατ’ αυτόν.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε τον βομβαρδισμό αυτόν, καλώντας να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για να τερματιστεί «αυτή η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».

Απόλυτη καταστροφή στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Στις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 39.258 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, μονάδες του στρατού του Ισραήλ επιστρέφουν σε τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου διαβεβαίωναν πως είχαν εξαλείψει τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όπως στη Χαν Γιούνις.

Οι επιχειρήσεις διευρύνθηκαν από τη Δευτέρα στην πόλη αυτή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Κάπου 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μέσα σε έξι ημέρες, συνόψισε χθες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους διαφόρων συνοικιών της πόλης να φύγουν, να κινηθούν προς την αλ Μαουάσι, δυτικά, τομέα που έχει χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη». Όμως πολλοί φοβούνται να πάνε εκεί, καθώς έχουν γίνει επανειλημμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Χαν Γιούνις από τη Δευτέρα. «Είναι η πέμπτη φορά που αναγκάζομαι να εκτοπιστώ», είπε ένας από αυτούς καθώς έφευγε. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν χθες στη Ράφα (νότια) σε αεροπορικό βομβαρδισμό, δήλωσαν γιατροί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως «εξάλειψαν ένοπλους πυρήνες τρομοκρατών» σε διάφορους τομείς του θυλάκου. Η υγειονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται καταστροφική για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της.

Τετραμερής συνάντηση στη Ρώμη

Έπειτα από πολλούς άκαρπους κύκλους έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, προβλέπεται σήμερα να γίνει στη Ρώμη συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, μέσο ενημέρωσης που θεωρείται ότι έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2017, κατηγορεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ορκίζεται ότι θα την αφανίσει, πως εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ έγινε νέα διαδήλωση εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης και υπέρ της σύναψης συμφωνίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή