Η «Χαμένη Πολή» βαθιά στον Ατλαντικό δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο που έχουμε δει ποτέ στη Γη
Γνωρίζατε ότι κάτω από τα κύματα του κόσμου μας υπάρχει μία «Χαμένη Πόλη» όπου μικροβιακές κοινότητες ευδοκιμούν για πάνω από 120.000 χρόνια;
Ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ποτέ να επαληθεύσουν την θρυλική βυθισμένη πόλη της Ατλαντίδας, φαίνεται ότι κατάφεραν τουλάχιστον να ανακαλύψουν ένα αρχαίο υποβρύχιο τοπίο. Πριν από 14 χρόνια ειδικοί έστειλαν ρόβερ για να εξερευνήσουν αυτό που πίστευαν ότι ήταν ένα πανύψηλο βραχώδες τοπίο.
Τα οχήματα βούτηξαν πάνω από 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού όπου βρήκαν ένα υδροθερμικό τοπίο, το οποίο αργότερα ονομάστηκε «Χαμένη Πόλη».
Το τοπίο αυτό βρίσκεται δυτικά από το Mid-Atlantic Ridge και εκτιμάται ότι είναι το μακροβιότερο περιβάλλον εξαερισμού στον ωκεανό, όπως αναφέρει το Science Alert.
Τα χαρακτηριστικά της υποθαλάσσιας περιοχής συμπεριλαμβάνουν αρχαία τείχη, τα οποία εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 120.000 ετών. Καμινάδες που «ξερνούν» αέρια 40 βαθμών Κελσίου και έναν μονόλιθο, που πήρε το όνομά του από τον Ποσειδώνα τον Αρχαίο Έλληνα Θεό της θάλασσας.
Παρά τις σκληρές συνθήκες, η Χαμένη Πόλη φιλοξενεί μια πληθώρα πλασμάτων που κατοικούν στον ωκεανό. Αυτά περιλαμβάνουν σαλιγκάρια, μικροβιακές κοινότητες και διάφορα καρκινοειδή.
Πιστεύεται ότι αυτά τα θηρία τρέφονται από τον εξαερισμό του πεδίου, οι οπές του οποίου πετούν υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια.
Μάλιστα, μικροβιολόγοι εκτιμούν ότι κατοικούν εκεί και άλλα θαλάσσια ζώα όπως καβούρια, γαρίδες και χέλια. Ωστόσο λόγω έλλειψης οξυγόνου, είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστούν.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι υδροθερμικά πεδία, όπως αυτό που εντόπισαν στον Ατλαντικό, είναι πιθανό να υπάρχουν και αλλού. Ωστόσο το εν λόγω εύρημα παραμένει το μοναδικό, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να πλογηθούν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα.
Από την ανακάλυψή του το 2000 έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις για προστασία του σημείου, λόγω της σημασίας του, ωστόσο το 2018, η Πολωνία πήρε την άδεια να εξερευνήσει 10.000 τετραγωνικά μέτρα του Mid-Atlantic Ridge για εξορύξεις.
Ο βυθός της θάλασσας θεωρείται πως αρχικά τραβούσε το ενδιαφέρον επειδή ήταν πλούσιος σε κοιτάσματα κοβάλτιου, μαγγανίου και χρυσού, σύμφωνα με τον Independent.