Ολυμπιακοί Αγώνες: Woke «κωλοτούμπα» μετά την κατακραυγή για τον Μυστικό Δείπνο

«Πάγωσε» το κοινό στην εξευτελιστική παρωδία του Μυστικού Δείπνου και υπό το βάρος των σφοδράτατων αντιδράσεων και επικρίσεων τα «γύρισαν» οι διοργάνωτες
4'

Το φιάσκο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλο τον πλανήτη για τις αναφορές και τα μηνύματα που θέλησαν να περάσουν οι διοργανωτές με εμφανή την επιβολή της woke κουλτούρας.

Τα πλάνα από το σκετσάκι που ερμηνεύτηκε ως εξευτελιστική αναπαράσταση του πίνακα Μυστικός Δείπνος με drag queens και έναν άντρα... μπλε γύρω από ένα τραπέζι συγκέντρωσαν τα περισσότερα αρνητικά σχόλια και όχι αδίκως, αφού ντροπιάζουν ένα εμβληματικό έργο Τέχνης αλλά και τους πανταχώθεν χριστιανούς.

Η οργή ήταν και είναι μεγάλη για το εν λόγω σκετσάκι, με το κοινό να παγώνει στη θέα ενός μεσήλικα μασκαρεμένου με λουλούδια στο κεφάλι και μπλε σώμα, με πολλούς να τον παρομοιάζουν με... στρουμφάκι, ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι τελικά δεν αναπαριστούσε τον Μυστικό Δείπνο αλλά το Συμπόσιο των Θεών.

Έναν εξίσου σπουδαίος πίνακα, που ήταν η πηγή αναφοράς για την εν λόγω περφόρμανς. Το έργο του Ηan Harmensz van Biljert αναπαριστά τον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος και ζωγραφίστηκε το 1635, ενώ εκτίθεται στο μουσείο Magnin στη Ντιζόν. Απεικονίζονται οι Ολύμπιοι θεοί να γιορτάζουν, με τον Απόλλωνα να βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού, ενώ μπροστά από αυτό ο Διόνυσος πίνει, τρώει και γλεντάει, όπως άλλωστε αγαπά να κάνει.

Ο πίνακας του Biljert

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όποια κι αν ήταν η προσπάθεια αναπαράστασης δεν πετύχε το σκοπο της, αλλά μάλλον εξόργισε περισσότερο ένα κομμάτι κόσμου, που δεν συμφωνεί με την επιβολή της woke ατζέντας που τόσο περίτεχνα προσπαθούν να περάσουν με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, χάνοντας την ουσία της παράδοσης αλλά και εξευτελίζοντας ολόκληρα σύμβολα αιώνων της Τέχνης με γελοία σκετσάκια επάνω σε μία γέφυρα του Σηκουάνα.

Προκαλεί ο... μπλε Διόνυσος για το κακόγουστο σκετσάκι

Ο Φιλίπ Κατρίν πάντως, ο Γάλλος καλλιτέχνης που συμμετείχε ως... μπλε Διόνυσος στο κακόγουστο αυτό σόου που έστησαν οι Γάλλοι υπεραμύνθηκε του ρόλου του, άκρως προκλητικά, για την woke «παρωδία» όπως χαρακτηρίστηκε το σκετσάκι.

«Δεν θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις. Δεν θα ήταν βαρετό αν όλοι συμφωνούσαν;», μας είπε ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής.

Ο σάλος που ξέσπασε μετά το φιάσκο με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε την αντίδραση και της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας, που αποδοκίμασε την παρουσίαση, περιγράφοντας όσα παρακολουθήσαμε ως «σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού» δηλώνοντας ότι «Λυπούμαστε βαθιά. Η σκέψη μας είναι με όλους τους Χριστιανούς από όλες τις ηπείρους που πληγώθηκαν από την πρόκληση ορισμένων σκηνών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας

«Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια» έχει κινητοποίησει για σχεδόν τρία χρόνια πολλούς Καθολικούς που συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τον αθλητικό ενθουσιασμό γύρω από τους αγώνες του Παρισιού, ένα υπέροχο γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας.

Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λειτουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και παράγει την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές τους.

Η τελετή έναρξης προσέφερε σε όλον τον κόσμο υπέροχες στιγμές ομορφιάς, χαράς, πλούσιες σε συναισθήματα παγκοσμίως. Όμως, δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά.

Ευχαριστούμε τα μέλη άλλων θρησκειών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Σήμερα, σκεφτόμαστε ολους τους χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που πληγώθηκαν από αυτές τις σκηνές. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ολυμπιακή γιορτή εκτείνεται πέρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών.

Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη ανθρώπινη δραστηριότητα που ευφραίνει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών. Ο Ολυμπισμός είναι ένα κίνημα που υπηρετεί την πραγματικότητα της ενότητας και της αδελφότητας. Θέση στον αγωνιστικό χώρο ας φέρει η αλήθεια, η παρηγορία και η χαρά σε όλους».

Σχετικές ειδήσεις