Η συναρπαστική ζωή του πρίγκιπα Μιχαήλ: Οι σχέσεις του με τον βρετανικό θρόνο και ο καημένος Κάρολος
Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α ́ με καταγωγή από τον Οίκο των Βουρβόνων μέσω της οικογένειας της μητέρας του και η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα
Ιδιαίτερα αφιερώματα του βρετανικού Τύπου στον πρίγκιπα Μιχαήλ, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακη σε ηλικία 85 ετών.
Το ενδιαφέρον αφορά στη στενή συγγενική σχέση με τον αείμνηστο πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της εκλειπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς ήταν πρώτα ξαδέρφια.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Δανίας, όπως αναφέρεται καθώς έχασε τον τίτλο στην Ελλάδα με την κατάργηση της βασιλείας, ήταν διάσημος συγγραφέας και ιστορικός με το όνομα Mισέλ Ντε Γκρές, απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α ́ με καταγωγή από τον Οίκο των Βουρβόνων μέσω της οικογένειας της μητέρας του και η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα.
Ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του στη σύζυγό του Μαρίνα Καρέλλα και την πολυτάραχη προσωπική του ζωή που τον είδε να χάνει τραγικά τον πατέρα του σε ηλικία μόλις ενός έτους.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο για να παντρευτεί τη Μαρίνα το 1965, καθώς παρά το γεγονός ότι ήταν καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια, δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ γεννήθηκε το 1939 την παραμονή της μεγάλης αλλαγής στην Ευρώπη και στην ελληνική βασιλική οικογένεια.
Μοναχοπαίδι του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Δανίας - ο οποίος ήταν ο μικρότερος αδελφός του πατέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, πρίγκιπα Ανδρέα - και της δεύτερης συζύγου του πριγκίπισσας Φρανσουάζ ντ' Ολεάνς της Γαλλίας, τα νιάτα του χαρακτηρίστηκαν από αναταραχές.
Ο πατέρας του πέθανε σε ηλικία 51 ετών το 1940 μετά από σύντομη ασθένεια, ενώ η μητέρα του απεβίωσε το 1953 αφήνοντάς τον ορφανό σε ηλικία 14 ετών.
Ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ μεγάλωσε στο Παρίσι μετά την παύση των εχθροπραξιών, όπου ανέπτυξε μια γοητεία με την Ελλάδα και την ιστορία της από μακριά.
Θα επέστρεφε στη χώρα ως ενήλικας, θα κατατασσόταν στο στρατό της και θα υπηρετούσε στο Σώμα Ιππικού-Τεθωρακισμένων και θα γινόταν ο μόνος βασιλικός που θα αποκτούσε την ελληνική υπηκοότητα.
Όταν η κυβέρνηση έπεσε από το πραξικόπημα το 1967, ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που παρέμεινε στη χώρα μετά την αποτυχία του ανιψιού του βασιλιά Κωνσταντίνου στις προσπάθειές του να ανατρέψει τη χούντα.
Παρ 'όλα αυτά, ήταν ο γάμος του με τη Μαρίνα Καρέλλα που κατέκτησε τις καρδιές του έθνους.
Το ζευγάρι είχε γνωριστεί μέσω κοινών φίλων σε ένα πάρτι και ο Μιχαήλ σαγηνεύτηκε από την «απολύτως γοητευτική» γυναίκα.
Η Μαρίνα, κόρη του Αθηναίου βιομηχάνου Θεόδωρου Καρέλλα, είχε σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το Παρίσι - το τελευταίο ήταν ένα από τα σημεία που του ένωσε καθώς η μητέρα του Μιχαήλ ήταν Γαλλίδα.
Ο Μάικλ θυμήθηκε τη στιγμή στα απομνημονεύματά του, λέγοντας: «Ήταν τόσο όμορφη και ευγενική μαζί μου. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσω ότι ήθελα να την παντρευτώ.
«Θυμάμαι ότι χόρευα μαζί της σε ένα πάρτι και απλά την κοίταξα. Ήταν σαν μια αποκάλυψη – ήταν εκείνη και κανένας άλλος».
Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα αρραβωνιάστηκαν. Ο γάμος τους χρειάστηκε δύο χρόνια για να τελεστεί, με τον Μιχαήλ να αναγκάζεται να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο για να παντρευτεί μία κοινή θνητή.
Ο γάμος τους ήταν ένας κοσμικό γεγονός. Έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1965, στα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας, με τη λίστα των καλεσμένων να περιλαμβάνει τη βασίλισσα Φρειδερίκη, τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τη βασίλισσα Άννα-Μαρία και τον κόμη και κόμισσα του Παρισιού.
Αργότερα είπε ότι «δεν δίστασε» να απεμπολήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του για αγάπη, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «μου έδωσε μια αίσθηση ελευθερίας» και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον υπόχρεος στη βασιλική οικογένεια, επιτρέποντάς του να επιλέξει το δικό του επάγγελμα.
«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά – δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε πέρυσι, προσθέτοντας: «Τώρα είμαστε παντρεμένοι 58 χρόνια... Η Μαρίνα και η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι το ίδιο».
Μιλώντας μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' πέρυσι, εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τον Κάρολο που έπρεπε να ανέβει στο θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του.
Αναφερόμενος στον νέο μονάρχη, είπε στο Fox News: «Δεν ξέρω αν είναι τέλειος ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι δύσκολα μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που κάνει τώρα. Νομίζω ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. [Βασίλισσα Καμίλα], επίσης.
«Είναι πολύ δύσκολο... Δεν τον ζηλεύω καθόλου, πραγματικά – καημένος. Και το κάνει με αφοσίωση, με αίσθηση του χιούμορ. Κι αυτή. Αλλά δεν θα μου άρεσε καθόλου αυτή η δουλειά».
Η δουλειά που κατέληξε να κάνει ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα - ο πρίγκιπας έγινε διάσημος μυθιστοριογράφος, γράφοντας για ιστορικά θέματα όπως η Αρχαία Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και οι ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 και εργαζόταν καθημερινά ερευνώντας θέματα που τον ενδιέφεραν, στα οποία βάσισε τα βιβλία του.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ έγραψε φανταστικές βιογραφίες καθώς και μυθιστορήματα στα γαλλικά.
Με τη σύζυγό του Μαρίνα Καρέλλα, απέκτησε τις κόρες τους πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και πριγκίπισσα Όλγα, οι οποίες του χάρισαν πέντε εγγόνια.