Μέση Ανατολή: «Ασπίδα» Ιράν και Τουρκίας σε Χεζμπολάχ με ευθείες απειλές προς το Ισραήλ

Καζάνι που βράζει είναι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – Απειλές πολέμου από Τουρκία σε Ισραήλ
AP Photo
6'

Σε μια κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά το θάνατο 12 παιδιών που σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς, αυξάνοντας τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ρουκέτα ήταν ιρανική, τύπου Falaq με κεφαλή 53 κιλών, σύμφωνα με το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη που έχει μια τέτοια ρουκέτα, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.

Το Ισραήλ μελετά τις επόμενες κινήσεις του

Το βράδυ της Κυριακής το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής Νετανιάχου, εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο.

Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.

Ο Ερντογάν «κουνάει το δάχτυλο» στο Ισραήλ και απειλεί

Κατά την ομιλία του στην τοπική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη γενέτειρα του Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί «να μπει στο Ισραήλ».

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ποιες ήταν οι εισαγωγές μας και ποιες οι εξαγωγές μας στην αμυντική βιομηχανία και πού φτάσαμε. Αλλά αγαπητά μου αδέλφια, τίποτα από αυτά μην μας ξεγελάει. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, ώστε αυτό το Ισραήλ να μην μπορεί να τα κάνει αυτά στην Παλαιστίνη. Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα».

«Μπορεί να καταλήξει σαν τον Σαντάμ» λέει ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ για τον Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς απάντησε με απειλή στα προηγούμενα λόγια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, αναφέροντας: «Ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ας θυμηθεί τι έγινε εκεί και πώς τελείωσε».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και… αυτοσυγκράτηση από ΕΕ και ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

«Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ήταν η ρουκέτα τους, και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Άντριεν Γουάτσον, στην οποία προστίθεται ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται έκτοτε σε συνεχείς συνομιλίες με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για μια διπλωματική λύση κατά μήκος των συνόρων αυτών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, που θα θέσει τέλος μια για πάντα σε όλες τις επιθέσεις και θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν με πλήρη ασφάλεια στα σπίτια τους», διευκρίνισε.

«Η υποστήριξή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητη και ακλόνητη απέναντι σε όλες τις απειλές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ», υπενθύμισε η Γουάτσον.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε με τη σειρά το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Μεταξύ 10 και 20 ετών οι νεκροί

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» ηλικίας 10 ως 20 ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση μετά την 7η Οκτωβρίου

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο.

Να σημειωθεί πως από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.