Θρήνος στην κηδεία στα Υψίπεδα του Γκολάν -«Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις» σας φώναζαν στους Ισραηλινούς
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν. Μέλη της κοινότητας των Δρούζων έκλαιγαν καθώς μετέφεραν τα φέρετρα, ενώ κάποιοι φώναξαν οργισμένοι στους υπουργούς της κυβέρνησης, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, είπε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την επίθεση, η οποία σκότωσε 12 ανθρώπους. Το Ισραήλ την κατηγόρησε επίσης, με την Χεζμπολάχ να αρνείται κάθε ευθύνη. Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν χθες την επίθεση και προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Σε απάντηση στο χτύπημα του Σαββάτου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ έπληξε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις την Κυριακή. Τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ των δύο πλευρών έχουν κλιμακωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινές τοποθεσίες μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η επίθεση της Χαμάς πυροδότησε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, με τη Χεζμπολάχ να λέει ότι ενεργεί υπέρ των Παλαιστινίων. Η επίθεση του Σαββάτου ήταν η πιο θανατηφόρα μέσα και γύρω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ μετά τον Οκτώβριο. Σημειώθηκε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Majdal Shams, μια από τις τέσσερις πόλεις στα Υψίπεδα του Γκολάν όπου ζουν περίπου 25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνικής ομάδας των Δρούζων.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι τα 10 από τα 12 θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, ενώ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την ηλικία των άλλων δύο θυμάτων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή (28/7) αφού διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Σχεδίαζε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους στρατιωτικούς του αρχηγούς για να αξιολογήσει την κατάσταση και να εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το χτύπημα, αλλά νωρίτερα το Σάββατο είχε αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις άλλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας σε στρατιωτική βάση σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.
«Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις σας»
Σε μια κηδεία στο Majdal Shams την Κυριακή, άνδρες με παραδοσιακά καπέλα μετέφεραν κλαίγοντας 10 από τα φέρετρα στους γεμάτους δρόμους, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Γυναίκες ντυμένες με μαύρες ρόμπες abaya έκλαιγαν καθώς έβαζαν λουλούδια στους νεκρούς. Μερικοί πενθούντες μετέφεραν μεγάλες φωτογραφίες των θυμάτων.
Ο Fadi Mahmud, 48 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Majdal Shams είχε μια τέτοια απώλεια κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Η κοινότητά μας είναι πολύ δεμένη. Αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά όλων στο χωριό», φέρεται να είπε. Η οργή μεταξύ της κοινότητας ξεχείλισε επίσης στην κηδεία, με ορισμένους να κατευθύνουν την οργή τους στους ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που παρευρέθηκαν, ανέφεραν οι Times of Israel.
«Έρχεστε τώρα εδώ; Εδώ και δέκα μήνες δεν ήρθατε!» Ένας άνδρας που φορούσε στρατιωτική στολή αναφέρθηκε ότι φώναζε στον υπουργό Στέγασης Νιρ Μπάρκατ και στον υπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιντίτ Σίλμαν. Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα. «Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις σας!» Ένα άλλο άτομο φέρεται να φώναξε στον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λάτρεις περικύκλωσαν τον Σμότριχ, βρίζοντας και λέγοντας «δεν τον θέλουμε!», σύμφωνα με μετάφραση των Times of Israel. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων είχε ζητήσει με επιστολή τους από τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην παραστούν στην κηδεία για να μην μετατραπεί η τραγωδία σε «πολιτικό γεγονός»
Οι Δρούζοι αποτελούν μέρος μιας αραβόφωνης εθνικής ομάδας με έδρα τον Λίβανο, τη Συρία, τα Υψίπεδα του Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, έχουν πλήρη δικαιώματα ιθαγένειας και αποτελούν περίπου το 1,5% του πληθυσμού. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς στο Γκολάν έχουν διατηρήσει την πίστη τους στη Συρία. Μπορούν ακόμα να σπουδάσουν και να εργαστούν στο Ισραήλ, αν και μόνο όσοι έχουν υπηκοότητα μπορούν να ψηφίσουν και να υπηρετήσουν στο στρατό.
Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ το 1981. Ηγέτες σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν το χτύπημα και προειδοποίησαν κατά της κλιμάκωσης, αν και διέφεραν ως προς το ποιος ήταν υπεύθυνος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν που κόστισε τραγικά τουλάχιστον 12 ζωές» και η Χεζμπολάχ «πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της».
«Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης», δήλωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε επίσης να δούμε τη σύγκρουση να κλιμακώνεται».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντ'άλα Μπουχαμίμπ είπε στο BBC ότι δεν πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να είναι λάθος των Ισραηλινών ή της Χεζμπολάχ – δεν ξέρω». Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε τη βία και κάλεσε σε μια δήλωση για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα.