Καλιφόρνια: Οι φλόγες «καταβροχθίζουν» 5.000 στρέμματα την ώρα - Τι ειναι ο «ανεμοστρόβιλος φωτιάς»

Η τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια καταστρέφει 5.000 στρέμματα την ώρα προεδοποιούν οι αρχές
Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια
Associated Press
3'

Μια τεράστια πυρκαγιά έχει αυξηθεί κατά 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα καθώς εξαπλώνεται σε περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά στο Παρκ, που ξεκίνησε την Τετάρτη (24/7) από μία ύποπτη εμπρηστική επίθεση, έχει κάψει περισσότερα από 350.000 στρέμματα γης βορειοανατολικά του Chico και περιορίστηκε μόνο το 10% από το πρωί της Κυριακής, δήλωσε η πολιτειακή πυροσβεστική υπηρεσία.

Περίπου 3.700 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, η οποία έχει εκδηλωθεί σε δύσβατο έδαφος και χειροτερεύει από τις ισχυρές ριπές ανέμου. Ένας 42χρονος άνδρας συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτος ότι άναψε τη φωτιά κυλώντας ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά κοντά στην επονομαζόμενη «Τρύπα του Αλιγάτορα» στην κομητεία Butte.

Είναι ήδη η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην πολιτεία φέτος και η έβδομη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια. Έχει καταστρέψει μια περιοχή περισσότερο από 1,5 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης. Ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής Ρόμπερτ Φόξγουορθι είπε ότι το απότομο έδαφος και οι λιγοστοί δρόμοι δυσχεραίνουν το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Είπε ότι η μεγάλη κλίμακα της φωτιάς επιδεινώθηκε από τις σπίθες που εκτοξεύονται σε «μεγάλη απόσταση» πριν από την κύρια φωτιά, προκαλώντας μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.

Ο διοικητής του Cal Fire, Billy See, είπε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε με ρυθμό 5.000 στρεμμάτων την ώρα. Μιλώντας σε επιχειρησιακή ενημέρωση, είπε ότι ήταν σχεδόν τριπλάσιο το προσωπικό που καταπολεμούσε τη φωτιά το Σάββατο σε σύγκριση με την Παρασκευή και «ακόμα δεν είναι αρκετό». «Η ζημιά είναι τεράστια», είπε στην επιχειρησιακή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η φωτιά έκαψε χθες 150.000 στρέμματα.

«Ανεμοστρόβιλος φωτιάς»

Το Σάββατο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πιθανότητα πυρκαγιάς είχε μειωθεί αφού ένα σπάνιο «firenado» - μια περιστρεφόμενη δίνη από φλόγες και στάχτη που σχηματίζεται σε έντονη ζέστη και ισχυρούς ανέμους - κινηματογραφήθηκε να στρίβει σε θαμνώδεις εκτάσεις την προηγούμενη μέρα.

Το φαινόμενο που σπανίως καταγράφεται στην κάμερα και το οποίο φέρει την ονομασία firenado δηλαδή «ανεμοστρόβιλος φωτιάς» έχειγ γίνει πολλές φορές αντιληπτό σε δασική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια. Το firenado σχηματίζεται όταν ζεστός και ξηρός αέρας αναμιγνύεται με φλόγες και αποκαΐδια.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Μπατ και Τεχάμα λόγω της πυρκαγιάς. Το Σάββατο, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε νέα ομοσπονδιακή βοήθεια για την κομητεία Tεχάμα. Η ομοσπονδιακή βοήθεια για την κομητεία Μπατ ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Αυτή είναι ήδη μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια και συνεχίζουμε να βλέπουμε επικίνδυνες συνθήκες – οι πυροσβέστες και οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης εργάζονται μέρα και νύχτα για να προστατεύσουν τις κοινότητές μας. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια πρέπει να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση των τοπικών αρχών και να λάβουν μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς».

Τουλάχιστον 16 ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς και πολλά αεροπορικά τάνκερ που ρίχνουν νερό από τον ουρανό όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.Η δασική πυρκαγιά ανάγκασε την υποχρεωτική εκκένωση στο Μπατ όπου η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Camp Fire, σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους το 2018.