Οι ηθοποιοί βιντεοπαχνιδιών απεργούν - Απειλούνται από την AI

Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι έχουν συμφωνήσει σε αρκετά βασικά ζητήματα, όπως οι μισθοί και η ασφάλεια της εργασίας, αλλά οι προστασίες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας AI παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο
3'

Οι μεγάλοι κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών - όπως η Activision, η Warner Bros και η Walt Disney - αντιμετωπίζουν απεργία από τους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η απεργία αυτή ακολουθεί ενάμιση χρόνο συνομιλιών για μια νέα σύμβαση μεταξύ των εταιρειών και ενός συνδικάτου που εκπροσωπεί περισσότερους από 2.500 ερμηνευτές βιντεοπαιχνιδιών.

Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι έχουν συμφωνήσει σε αρκετά βασικά ζητήματα, όπως οι μισθοί και η ασφάλεια της εργασίας, αλλά οι προστασίες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας AI παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο.

Η απεργιακή κινητοποίηση προκηρύχθηκε από την Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra), η οποία πέρυσι παρέλυσε το Χόλιγουντ με την απεργία των ηθοποιών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Οι ηθοποιοί ανησυχούν για τα στούντιο παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για την αναπαραγωγή της φωνής και της σωματικής τους εμφάνισης για την δημιουργία χαρακτήρων βιντεοπαιχνιδιών, χωρίς να τους παρέχουν δίκαιη αποζημίωση.

«Παρόλο που έχουν επιτευχθεί συμφωνίες σε πολλά ζητήματα, οι εργοδότες αρνούνται να επιβεβαιώσουν ξεκάθαρα, με σαφή τρόπο, ότι θα προστατεύσουν όλους τους ερμηνευτές που καλύπτονται από αυτή τη σύμβαση στη γλώσσα της τεχνητής νοημοσύνης τους», ανέφερε η Sag-Aftra σε ανακοίνωσή της.

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια σύμβαση που επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν κατάχρηση της AI εις βάρος των μελών μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών δήλωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετές παραχωρήσεις στα αιτήματα του συνδικάτου.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το συνδικάτο επέλεξε να απομακρυνθεί ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μία συμφωνία», δήλωσε η Audrey Cooling, εκπρόσωπος των 10 παραγωγών βιντεοπαιχνιδιών που διαπραγματεύονται με τη Sag-Aftra.

«Η προσφορά μας ανταποκρίνεται άμεσα στις ανησυχίες της Sag-Aftra και επεκτείνει ουσιαστικές προστασίες της AI που περιλαμβάνουν την απαίτηση συναίνεσης και δίκαιης αποζημίωσης σε όλους τους καλλιτέχνες που εργάζονται στο πλαίσιο της [συμφωνίας για τα διαδραστικά μέσα]», πρόσθεσε η ίδια.

Η συμφωνία για τα διαδραστικά μέσα καλύπτει καλλιτέχνες που παρέχουν υπηρεσίες φωνητικής υποστήριξης και εργασίας μπροστά στην κάμερα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαρακτήρων βιντεοπαιχνιδιών.

Η τελευταία τέτοια συμφωνία, η οποία δεν παρείχε προστασία της τεχνητής νοημοσύνης, επρόκειτο να λήξει τον Νοέμβριο του 2022, αλλά παρατάθηκε σε μηνιαία βάση, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονταν.

Πέρυσι, οι ηθοποιοί της τηλεόρασης και του κινηματογράφου στις ΗΠΑ κέρδισαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέες αμοιβές και παροχές, καθώς και εγγυήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μετά από απεργία που οργάνωσε η Sag-Aftra.

Η στάση εργασίας διάρκειας 118 ημερών ήταν η μεγαλύτερη στην 90χρονη ιστορία του συνδικάτου.

Σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή απεργία των συγγραφέων, οι δράσεις διέκοψαν σοβαρά την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή και κόστισαν στην οικονομία της Καλιφόρνιας περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας Deadline.

Πηγή: BBC