Μασκ: Σάλος με το deep fake βίντεο που ανέβασε για την Κάμαλα Χάρις - Τα εκατομμύρια «κλικ» και η ΑΙ

Ένα deep fake βίντεο που κοινοποίησε ο Έλον Μασκ και το οποίο μιμείται τη φωνή της Κάμαλα Χάρις, εγείρει ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ
5'

Ένα βίντεο που μιμείται τη φωνή της αντιπροέδρου Kάμαλα Χάρις για να την υποδυθεί, εγείρει ανησυχίες για την παραπλανητική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το βίντεο έγινε viral αφού ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ το κoινοποίησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή 26 Ιουλίου, χωρίς να σημειώσει ότι κυκλοφόρησε αρχικά ως παρωδία.

Το βίντεο χρησιμοποιεί πολλά από τα οπτικά στοιχεία που κυκλοφόρησε ως πραγματική διαφήμιση την περασμένη εβδομάδα η Χάρις, η πιθανή υποψήφια για πρόεδρος των Δημοκρατικών, ξεκινώντας την εκστρατεία της. Αλλά το βίντεο ανταλλάσσει τον ήχο της φωνής με μια άλλη φωνή που την υποδύεται πειστικά.

«Εγώ, η Καμάλα Χάρις, είμαι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία επειδή ο Τζο Μπάιντεν τελικά αποκάλυψε την προχωρημένη του ηλικία στο ντιμπέιτ», λέει η φωνή στο βίντεο. Ισχυρίζεται ότι η Χάρις προσελήφθη «χάρη στη διαφορετικότητά της» επειδή είναι γυναίκα και έγχρωμη και λέει ότι δεν ξέρει «τίποτα από διακυβέρνηση της χώρας». Το βίντεο διατηρεί την επωνυμία «Χάρις για πρόεδρος» και προσθέτει επίσης μερικά αυθεντικά περασμένα αποσπάσματα της Χάρις.

Η Μία Έρενμπεργκ, εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις, είπε σε ένα email στο Associated Press: «Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός θέλει πραγματική ελευθερία, ευκαιρίες και ασφάλεια που προσφέρει η αντιπρόεδρος Χάρις και όχι ψεύτικα, χειραγωγημένα ψέματα του Έλον Μασκ και του Ντόναλντ Τραμπ»

.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως είναι ένα παράδειγμα για το πόσο οι ρεαλιστικές εικόνες, βίντεο ή τα ηχητικά κλιπ που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για πλάκα όσο και για παραπλάνηση σχετικά με την πολιτική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν στις προεδρικές εκλογές.

Αποκαλύπτει πώς, καθώς τα υψηλής ποιότητας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σημαντικής ομοσπονδιακής δράσης μέχρι στιγμής για τη ρύθμιση της χρήσης τους, αφήνοντας τους κανόνες που καθοδηγούν την τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική σε μεγάλο βαθμό στις πολιτείες και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χειρισμού περιεχομένου που θολώνει τις γραμμές του τι θεωρείται κατάλληλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα εάν εμπίπτει στην κατηγορία της σάτιρας.

Ο αρχικός χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο, ένας YouTuber γνωστός ως Mr Reagan, αποκάλυψε τόσο στο YouTube όσο και στο X ότι το βίντεο που έχει παραποιηθεί είναι παρωδία. Αλλά η ανάρτηση του Μασκ, η οποία έχει προβληθεί περισσότερες από 123 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την πλατφόρμα, περιλαμβάνει μόνο τη λεζάντα «Αυτό είναι καταπληκτικό» με ένα emoji που γελάει.

Χρήστες του Χ που είναι εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα μπορεί να ξέρουν να κάνουν κλικ μέσω της ανάρτησης του Mασκ στην αρχική ανάρτηση του χρήστη, όπου η αποκάλυψη είναι ορατή. Η λεζάντα του Μασκ ωστόσο δεν τους οδηγεί να το κάνουν. Ορισμένοι χρήστες στο διαδίκτυο αμφισβήτησαν εάν η ανάρτησή του μπορεί να παραβιάζει τις πολιτικές του X, σύμφωνα με τις οποίες οι χρήστες «δεν επιτρέπεται να μοιράζονται συνθετικά, χειραγωγημένα ή εκτός πλαισίου μέσα που μπορεί να εξαπατήσουν ή να μπερδέψουν τους ανθρώπους και να οδηγήσουν σε βλάβη».

Η πολιτική έχει εξαίρεση για τα memes και τη σάτιρα, εφόσον δεν προκαλούν «σημαντική σύγχυση σχετικά με την αυθεντικότητα των μέσων ενημέρωσης». Ο Μασκ στήριξε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Δύο ειδικοί που ειδικεύονται σε μέσα που δημιουργούνται από AI εξέτασαν τον ήχο της ψεύτικης διαφήμισης και επιβεβαίωσαν ότι μεγάλο μέρος του δημιουργήθηκε με τεχνολογία AI.

Ένας από αυτούς, ο ειδικός σε ψηφιακή εγκληματολογία Hany Farid από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, είπε ότι το βίντεο δείχνει τη δύναμη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και των deepfake. «Η φωνή που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή», είπε σε ένα email. «Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι η φωνή της αντιπροέδρου Χάρις το βίντεο είναι πολύ πιο δυνατό όταν οι λέξεις είναι στη φωνή της».

Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική, και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν κάνει μόνο περιορισμένα βήματα, αφήνοντας τις περισσότερες υπάρχουσες ρυθμίσεις των ΗΠΑ στις πολιτείες. Περισσότερα από το ένα τρίτο των πολιτειών έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους νόμους που ρυθμίζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε εκστρατείες και εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Νομοθετικών Σωμάτων των Πολιτειών.

Πέρα από το X, άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης δημιουργήσει πολιτικές σχετικά με τα συνθετικά και χειραγωγημένα μέσα που κοινοποιούνται στις πλατφόρμες τους. Οι χρήστες στην πλατφόρμα βίντεο YouTube, για παράδειγμα, πρέπει να αποκαλύψουν εάν έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν βίντεο ή να αντιμετωπίσουν την αναστολή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή