Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του Ερρίκου Η' στο X από έναν ιστορικό τέχνης

Ο πίνακας έδειχνε επίσης τον βασιλιά να κρατάει ένα σπαθί και να φοράει ένα καπέλο με φτερά - όπως ακριβώς εμφανιζόταν σε μια απεικόνιση του Long Hall που είχε φτιάξει ο αρχαιολόγος Henry Shaw το 1839

Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του Ερρίκου Η' στο X από έναν ιστορικό τέχνης
Adam Busiakiewicz
4'

Ένας ιστορικός τέχνης αναγνώρισε ένα χαμένο πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου Η', αφού το εντόπισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βρετανός ερευνητής καλών τεχνών Adam Busiakiewicz έκανε scroll στο X/πρώην Twitter όταν τον σταμάτησε μια ανάρτηση από κάποιον που ακολουθούσε.

Η ανάρτηση ήταν μια φωτογραφία που μοιράστηκε o Tim Cox, ο Λόρδος Υπολοχαγός του Warwickshire - μια τιμητική θέση που εκπροσωπεί το βρετανικό στέμμα στην κεντρική αγγλική κομητεία. Έδειχνε μια συγκέντρωση σε μια δεξίωση στο Shire Hall του Warwick, όπου εδρεύει το Συμβούλιο της κομητείας Warwickshire.

Αλλά ο Busiakiewicz δεν ενδιαφέρθηκε για τους ανθρώπους που χαμογελούσαν στην κάμερα. Η προσοχή του ήταν στραμμένη στο φόντο όπου, κρεμασμένο σε έναν τοίχο, υπήρχε αυτό που υποπτευόταν ότι ήταν ένα χαμένο πορτρέτο του μονάρχη του οίκου Τυδώρ, Ερρίκου Η'.

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό του νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Busiakiewicz είπε ότι «έκανε scrolling με ταχύτητα» όταν εντόπισε τον πίνακα «με τη χαρακτηριστική τοξωτή κορυφή» στον τοίχο.

Αμέσως του θύμισε μια σειρά από 22 πορτραίτα που είχε παραγγείλει ένας τοπικός πολιτικός και κατασκευαστής ταπισερί κατά τη δεκαετία του 1590.

henry-viii.jpg

Σύμφωνα με τον Busiakiewicz, ο Ralph Sheldon παρήγγειλε τους πίνακες -οι οποίοι απεικόνιζαν κυρίως βασιλιάδες, βασίλισσες και "σημαντικές σύγχρονες διεθνείς προσωπικότητες"- για να τους κρεμάσει στο σπίτι του, το Weston House στο Warwickshire. Ο λόγος που είχαν τοξωτές κορυφές ήταν επειδή «κάποτε είχαν ενσωματωθεί σε μια αρχιτεκτονική κορνίζα του Long Gallery στο Weston», δήλωσε ο Busiakiewicz.

Σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο CNN, ο Busiakiewicz δήλωσε ότι η τοξωτή κορυφή ήταν ένα «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συλλογής του Sheldon», ενώ το πλαίσιο του πίνακα ήταν «πανομοιότυπο με άλλα σωζόμενα παραδείγματα».

Ο πίνακας έδειχνε επίσης τον βασιλιά να κρατάει ένα σπαθί και να φοράει ένα καπέλο με φτερά - όπως ακριβώς εμφανιζόταν σε μια απεικόνιση του Long Hall που είχε φτιάξει ο αρχαιολόγος Henry Shaw το 1839.

Η σειρά των πορτραίτων διασκορπίστηκε αργότερα σε δημοπρασία και «η πλειονότητά τους δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Busiakiewicz.

Αφού δημοσιοποίησε τη θεωρία του, ο Busiakiewicz επισκέφθηκε το Shire Hall του Warwick μαζί με τον τοπικό ιστορικό Aaron Manning για να δουν τον πίνακα από κοντά. «Το πορτραίτο είναι μεγάλο και απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τα άλλα πορτραίτα του Sheldon», έγραψε ο Busiakiewicz σε μια μεταγενέστερη ανάρτηση στο ιστολόγιο, στις 22 Ιουλίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN, ο Busiakiewicz αποκάλυψε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη ανακάλυψη που έκανε χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2018, έπεσε πάνω σε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ένας φίλος του σε έναν γάμο και είχε δημοσιεύσει στο Instagram. Σε αυτήν απεικονιζόταν ένα πορτρέτο που αναγνώρισε ως έργο της καλλιτέχνιδας του 17ου αιώνα Joan Carlile.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα τρελό πράγμα», δήλωσε ο Busiakiewicz στο CNN, «επειδή κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να βλέπουν βίντεο με γάτες και να παρακολουθούν τι συμβαίνει στον κόσμο, ενώ άνθρωποι σαν εμένα απλά κοιτάζουν τι έχουν κρεμασμένο οι άλλοι στους τοίχους τους».

Ένας εκπρόσωπος του Warwickshire County Council δήλωσε στο CNN ότι ο Busiakiewicz και ο Manning τους προσέγγισαν για τον πίνακα και κανόνισαν να έρθουν να τον δουν.

«Ο Adam και ο Aaron είδαν τον πίνακα στο Shire Hall και επιβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι σίγουρα μία από τις παραγγελίες του Ralph Sheldon», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Μετά την ανακάλυψη αυτή, ο πίνακας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Συλλογών του Μουσείου μας για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα».

Ο Busiakiewicz δήλωσε στο CNN ότι η ταυτότητα του ζωγράφου δεν είναι γνωστή, αλλά ο δημιουργός των πορτραίτων «μερικές φορές αναφέρεται ως The Sheldon Master».

Τώρα προσπαθεί να εξακριβώσει την προέλευση του πίνακα. Είχε αποκτηθεί από το συμβούλιο μόλις το 1951, αλλά υπάρχουν κενά στα αρχεία.

«Η προέλευση είναι πάντα ένα τόσο πραγματικά δύσκολο πράγμα - είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές να βρεθεί, ιδίως όταν οι πίνακες πωλούνται ιδιωτικά. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον πίνακα του Ralph Sheldon που απεικονίζει τον Ερρίκο Η'», δήλωσε.

«Το να κοιτάζω πίνακες και φωτογραφίες πινάκων είναι η ζωή μου και είναι πολύ διασκεδαστικό, ιδιαίτερα όταν μπορείς με κάποιο τρόπο να διορθώσεις ένα ιστορικό λάθος, ας πούμε. Εικόνες που παραβλέπονται, εικόνες που δεν εκτιμώνται όσο θα μπορούσαν να εκτιμηθούν».

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή