Oλυμπιακοί Αγώνες: Ακροαριστεροί πίσω από το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας

Oλυμπιακοι Αγώνες: Ακτιβιστές της ακροαριστεράς βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στο δίκτυο μεταφορών της Γαλλίας

Oλυμπιακοί Αγώνες: Ακροαριστεροί πίσω από το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας
AP
3'

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν υποστήριξε ότι ακροαριστεροί ακτιβιστές ήταν πίσω από το σαμποτάζ του σιδηροδρομικού συστήματος υψηλής ταχύτητας της χώρας την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις είπε ότι η έρευνα για τις εμπρηστικές επιθέσεις είχε «εντοπίσει έναν ορισμένο αριθμό προφίλ που θα μπορούσαν να το είχαν διαπράξει».

Πρότεινε ότι όσοι βρίσκονται στην άκρα αριστερά μπορεί να ενθαρρύνθηκαν να χτυπήσουν το σύστημα μεταφορών από άλλους ανώνυμους, περιγράφοντας την επίθεση ως «πολύ ακριβή κι εξαιρετικά καλά στοχευμένη». Δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του για την ταυτότητα των δραστών.

Ο Νταρμανέν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2: «Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος δράσης της άκρας αριστεράς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, το ερώτημα είναι αν χειραγωγήθηκαν ή αν το έκαναν για δικό τους όφελος. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσεγγίσουν αυτό το κίνημα». Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τη σύλληψη «περίπου 50 ατόμων» που «προφανώς, μαζί με άλλους –που υπολογίζονται σε 150– ήθελαν να πραγματοποιήσουν είτε δολιοφθορά είτε ριζοσπαστικές διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μία νέα επίθεση που προκάλεσε συναγερμό στις γαλλικές Αρχές εμπρηστές έκαψαν καλώδια οπτικών ινών σε εγκαταστάσεις κατά μήκος των γραμμών TGV υψηλής ταχύτητας που συνδέουν το Παρίσι με τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της χώρας. Αυτό οδήγησε σε σοβαρή αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα και ακύρωση των δρομολογίων του Eurostar, αν και ο γραμματέας μεταφορών, Πατρίς Βεργριέτ, δήλωσε ότι όλα τα τρένα στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας λειτουργούσαν κανονικά τη Δευτέρα.

Ο Βεργκρίτε είπε ότι το κόστος των επιθέσεων θα ανέλθει «πολύ πιθανόν» σε εκατομμύρια ευρώ και ότι σημαντικοί πόροι είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την ενίσχυση της επιτήρησης των 8.000 χιλιομέτρων του δικτύου TGV.ωΧίλιοι υπάλληλοι συντήρησης από τον εθνικό σιδηροδρομικό φορέα SNCF και 250 πράκτορες σιδηροδρομικής ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί μέχρι νεωτέρας μαζί με 50 drones και θα πραγματοποιούνται τακτικές υπερπτήσεις ελικοπτέρων από τη χωροφυλακή, πρόσθεσε.

Η έρευνα για το σαμποτάζ διευθύνεται από την γενική εισαγγελέα του Παρισιού, Laure Beccauau. Δεν έχει υπάρξει δημόσια ανάληψη ευθύνης, αλλά πολλά μέσα ενημέρωσης έλαβαν μηνύματα υποστήριξης των επιθέσεων το Σάββατο. Ο Νταρμανέν είπε ότι γνώριζε αυτές τις επικοινωνίες και ότι ήταν «κάτι που μοιάζει με ισχυρισμό», αλλά ότι θα μπορούσε επίσης να είναι καιροσκοπισμός από άτομα που αναζητούν δημοσιότητα.

Η εφημερίδα Parisien ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένας ακροαριστερός ακτιβιστής συνελήφθη την Κυριακή σε χώρο του SNCF στο Oissel της Νορμανδίας. Ο ύποπτος λέγεται ότι είχε στο όχημά του κλειδιά πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της SNCF, πένσες κοπής και ένα σετ γενικών κλειδιών καθώς και «λογοτεχνία που σχετίζεται με την άκρα αριστερά».

Η εφημερίδα ανέφερε περαιτέρω ότι οι απόπειρες δολιοφθοράς των εγκαταστάσεων των τηλεφωνικών εταιρειών SFR και Bouygues σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας επηρέασαν τη λειτουργία ορισμένων σταθερών γραμμών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή