Κινδυνεύουν τα νησιά Γκαλαπάγκος μετά την κατάρρευση της αψίδας του Δαρβίνου
Τα νησιά Γκαλαπάγκος και τα μοναδικά πλάσματά τους κινδυνεύουν από την αύξηση της θερμοκρασίας μετά την κατάρρευση της αψίδας του Δαρβίνου.
Η Αψίδα του Δαρβίνου ήταν μια φυσική αψίδα βράχου στα νοτιοανατολικά του νησιού Δαρβίνος στο Αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό και τώρα είναι σχηματισμός πυλώνων. Η αψίδα βρισκόταν σε ένα ακανόνιστο σχήμα, βραχώδες, βυθισμένο πλάτωμα, με το παρατσούκλι "το θέατρο".
Σύμφωνα με το Associated Press, η κατάρρευση του 2021 της αψίδας του Δαρβίνου, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο Βρετανό φυσιοδίφη που βρίσκεται πίσω από τη θεωρία της εξέλιξης, προήλθε από τη φυσική διάβρωση. Αλλά η κατάρρευσή της υπογράμμισε την ευθραυστότητα ενός απομακρυσμένου αρχιπελάγους που δέχεται αυξημένες πιέσεις τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τα χωροκατακτητικά είδη.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζει τις πηγές τροφής πολλών από τα θαλάσσια ζώα στα Γκαλαπάγκος. Τα θαλάσσια ιγκουάνα - ένα από τα πολλά είδη που είναι ενδημικά ή μοναδικά στα Γκαλαπάγκος - δυσκολεύονται να βρουν τα κόκκινα και πράσινα φύκια που προτιμούν. Οι θαλάσσιες χελώνες δυσκολεύονται να φωλιάσουν σε θερμότερες θερμοκρασίες. Η ανατροφή των νεαρών γίνεται δυσκολότερη καθώς το νερό θερμαίνεται και είναι διαθέσιμα λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
«Έχουμε κάτι από όλα εδώ - γι' αυτό οι άνθρωποι λένε ότι τα Γκαλαπάγκος είναι τόσο ποικιλόμορφα - αλλά έχουμε μικρό αριθμό από κάθε πράγμα», δήλωσε η Natasha Cabezas, ξεναγός φυσιολατρών.
Τα Γκαλαπάγκος ήταν πάντα ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας των ωκεανών. Το ίδιο το αρχιπέλαγος βρίσκεται εκεί όπου συγκλίνουν τα κυριότερα ωκεάνια ρεύματα - το ψυχρό από το νότο, το θερμό από το βορρά και ένα ψυχρό ανοδικό ρεύμα από τα δυτικά. Στη συνέχεια, υπάρχει το Ελ Νίνιο, η περιοδική και φυσική αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού που επηρεάζει τον καιρό παγκοσμίως.
Ενώ οι θερμοκρασίες ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και άλλα φυσικά κλιματικά φαινόμενα, οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν τη συντριπτική πλειοψηφία της πλεονάζουσας θερμότητας στην ατμόσφαιρα.
Οι ωκεανοί βίωσαν την θερμότερη δεκαετία τους τουλάχιστον από το 1800 τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον ωκεανό.