Χάος στη Βενεζουέλα μετά τη νίκη Μαδούρο: Στους δρόμους η αντιπολίτευση - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Επεισόδια στη Βενεζουέλα, μετά το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει οτι ο Μαδούρο «έκλεψε» τις εκλογές και βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει. Toυλάχιστον ένας νεκρός και δεκάδες συλλήψεις

Xάος στη Βενεζουέλα
Xάος στη Βενεζουέλα
Associated Press
4'

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη Βενεζουέλα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μια τρίτη θητεία στην εξουσία. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο του Καράκας το βράδυ της Δευτέρας, κάποιοι περπατώντας για χιλιόμετρα από τις φτωχογειτονιές στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη, προς το προεδρικό μέγαρο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας αφότου ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε. Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη δήλωση νίκης του Μαδούρο, λέγοντας ότι ο υποψήφιός της Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε πειστικά με 73,2% των ψήφων.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών έδειξαν ξεκάθαρη νίκη για τον Γκονζάλες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ενωθεί πίσω από την υποψηφιότητά του σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μαδούρο μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, εν μέσω εκτεταμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική κρίση της χώρας. Ορισμένες χώρες της Δυτικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ζήτησαν από τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν τα αρχεία ψηφοφορίας από μεμονωμένα εκλογικά τμήματα.

Η Αργεντινή είναι μια από τις χώρε που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την εκλογική νίκη του Μαδούρο και ως απάντηση η Βενεζουέλα ανακάλεσε διπλωμάτες από το Μπουένος Άιρες. Διπλωμάτες από έξι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής -Χιλή, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη- αποσύρθηκαν επίσης για αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Γκιλ περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «παρεμβατικές ενέργειες και δηλώσεις». Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε επίσης προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς τη Βενεζουέλα με τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την Τετάρτη.

Ισχυρή στρατιωτική και αστυνομική παρουσία βρισκόταν στους δρόμους του Καράκας με σκοπό να προσπαθήσει να διαλύσει τους διαδηλωτές και να τους εμποδίσει να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο. Πλήθος κόσμου φώναζε «Ελευθερία, ελευθερία!» ζητώντας να πέσει η κυβέρνηση. Πλάνα έδειξαν λάστιχα να καίγονται σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους, με αστυνομικούς με μοτοσικλέτες να ρίχνουν δακρυγόνα.

Σε ορισμένες περιοχές, αφίσες του προέδρου Μαδούρο σκίστηκαν και κάηκαν, ενώ λάστιχα, αυτοκίνητα και σκουπίδια πυρπολήθηκαν επίσης. Ένοπλοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και αριστεροί παραστρατιωτικοί που είναι συμπαθείς στην κυβέρνηση συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και απέκλεισαν πολλούς δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης. Πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια.

Το BBC μίλησε με ανθρώπους που παρακολούθησαν μια διαδήλωση σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή γνωστή ως «La Lucha» που σημαίνει «ο αγώνας».
Η Paola Sarzalejo, 41 ετών, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν «τρομερή, απάτη. Κερδίσαμε με 70%, αλλά μας έκαναν πάλι το ίδιο. Μας πήραν πάλι τις εκλογές. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία μας, για τη χώρα μας».

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας προειδοποίησε ότι τα μπλόκα στους δρόμους ή η παραβίαση οποιουδήποτε νόμου σχετίζεται με αναταραχές στο πλαίσιο διαδηλώσεων θα αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου και ότι 32 άτομα έχουν συλληφθεί με κατηγορίες που κυμαίνονται από καταστροφή εκλογικού υλικού έως πυροδότηση πράξεων βίας .

Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι το ανακοινωθέν αποτέλεσμα «δεν επαληθεύτηκε με δεδομένα που λάβαμε μέσω μηχανισμών γρήγορης καταμέτρησης και άλλων πηγών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε μπορεί να είναι σε αντίθεση με τον τρόπο που ψήφισαν οι άνθρωποι». Αυτή ήταν «η κύρια πηγή της ανησυχίας μας», πρόσθεσαν. «Γι’ αυτό ζητάμε από τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν τα υποκείμενα δεδομένα που υποστηρίζουν τους αριθμούς που έχουν ανακοινώσει δημόσια».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την πολιτική κυρώσεων έναντι της Βενεζουέλας. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ενώ έχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Μαδούρο προκήρυξε εκλογές και επέτρεψε σε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης να είναι στο ψηφοδέλτιο - ακόμα κι αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε απαγορευτεί να είναι υποψήφιος. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση για τα αποτελέσματα της Βενεζουέλας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή