Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί η κλιμάκωση- Ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λίβανο

Η Δύση καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αποτροπής μίας ισραηλινής επίθεσης, μετά το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή
Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή
Associated Press
4'

Έντονη διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να αποτρέψει το Ισραήλ να χτυπήσει τη Βηρυτό μετά τη θανατηφόρα επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αμερικής εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις στους πολίτες τους, καλώντας τους να φύγουν από τον Λίβανο ή να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη χώρα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι υπάρχει άμεση κινητοποίηση και ότι οι Βρετανοί υπήκοοι κλήθηκαν «να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να μην ταξιδέψουν στη χώρα». Στις ταξιδιωτικές του οδηγίες, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι τα γεγονότα στην περιοχή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να διαταράξουν σοβαρά τις εμπορικές διαδρομές έξω από τον Λίβανο. «Μην βασίζεστε στο ότι το FCDO [Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης] μπορεί να σας απομακρύνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», προστίθεται.

Ορισμένες πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ακυρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, με τον αερομεταφορέα της Ιορδανίας, Royal Jordanian, να προστίθεται χθες στη λίστα με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν που σκότωσε 12 νέους το Σαββατοκύριακο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ για την επίθεση με ρουκέτα, αν και η οργάνωση έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Lebanon

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν επικεντρώσει τη διπλωματία υψηλών ταχυτήτων τους στον περιορισμό της απάντησης του Ισραήλ καλώντας το να μην στοχεύσει την πυκνοκατοικημένη Βηρυτό, τα νότια προάστια της πόλης που αποτελούν την καρδιά της Χεζμπολάχ ή βασικές υποδομές όπως αεροδρόμια και γέφυρες.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος είπε ότι ήταν σε επαφή με Αμερικανούς μεσολαβητές είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή της μεγάλης κλιμάκωσης αποφεύγοντας την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.«Εάν αποφύγουν τους αμάχους, τη Βηρυτό και τα προάστια της, τότε η επίθεσή τους θα μπορούσε να είναι καλά υπολογισμένη», είπε.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας είπε στον Guardian ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είχαν μιλήσει μετά την επίθεση, αλλά τόνισε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν τακτική επαφή τόσο με Λιβανέζους όσο και με Ισραηλινούς αξιωματούχους μετά την επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Aμπντάλα Μπου Χαμπιμπ είπε ότι ο πυρετός της διπλωματικής δραστηριότητας έχει στόχο να συγκρατήσει την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση, αλλά επίκεται επίθεση. «Το Ισραήλ θα κλιμακωθεί με περιορισμένο τρόπο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο… Αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε», είπε ο Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Jadeed.

Ο ισραηλινός υπολογισμός ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο στόχων βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος, να χτυπήσει στόχους στη Βηρυτό ή ακόμη και να χτυπήσει εγκαταστάσεις που ανήκουν στο κράτος του Λιβάνου και όχι στην μαχητική ομάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί στρατηγική υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο Danny Citrinowicz, αναλυτής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «σκληρή» απάντηση στην επίθεση με πυραύλους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται και δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει. Σε μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις για ολοκληρωτικό πόλεμο «υπερβολικές».

«Κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο, κάτι που όπως είπε θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος με βαριές συνέπειες».

Ο Πεζεσκιάν μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, με τον Μακρόν να λέει σστον ομόλογό του οτι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση» προτρέποντας την Τεχεράνη «να σταματήσει την υποστήριξή της στους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή