Μία κοινότητα εργάζεται για την προστασία απειλούμενων προς εξαφάνιση πτηνών

Ζητούν να προστεθούν περισσότερα κουτιά σε σπίτια και κτήρια για να αντικαταστήσουν τις χαμένες φυσικές περιοχές που φωλιάζουν τα πτηνά
David Moreton μέσω BBC
3'

Μια κοινότητα εγκαθιστά κουτιά φωλιάσματος για να βοηθήσει στην προστασία ενός απειλούμενου είδους πουλιού.

Η ομάδα Clevedon Swifts, που εδρεύει στο Somerset, στην Αγγλία, αποτελείται από μέλη της κοινότητας που θέλουν να σώσουν ένα είδος πτηνών, τα swift, από την περαιτέρω μείωση του πληθυσμού τους.

Ζητούν να προστεθούν περισσότερα κουτιά σε σπίτια και κτίρια για να αντικαταστήσουν τις χαμένες φυσικές περιοχές που φωλιάζουν τα πτηνά.

Ένα μέλος της ομάδας, η Helen Wood, δήλωσε: «Το Clevedon είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για τα πτηνά swift - υπάρχουν πολλά βικτοριανά κτίρια όπου φωλιάζουν τα πτηνά αυτά».

«Τα έβλεπα κάθε χρόνο να έρχονται και τα έβρισκα απολύτως συναρπαστικά», είπε.

«Όσο περισσότερα μάθαινα γι' αυτά, τόσο περισσότερα μάθαινα για την παρακμή τους».

Το 2021, τα swifts τοποθετήθηκαν στον Κόκκινο Κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου από το British Trust for Ornithology (BTO), πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται σε «κρίσιμη μείωση».

Τα swifts, που πετούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αφρική την άνοιξη για να αναπαραχθούν, έχουν μειωθεί σε αριθμό κατά περισσότερο από 50% σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Το Clevedon Swifts δήλωσε ότι τα πουλιά αρέσκονται να φωλιάζουν σε κοιλότητες σε παλιά σπίτια, αλλά, με την αύξηση των σύγχρονων κτιρίων που χτίζονται και των ανθρώπων που ανακαινίζουν τα σπίτια τους, έχουν λιγότερα μέρη για να φωλιάσουν.

Η κ. Wood δήλωσε: «Τα κουτιά και τα τούβλα για τα πτηνά αυτά είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να αντικαταστήσουν τον χώρο για τις φωλιές τους, όταν χάνουν τόσες πολλές».

Το μέλος των Clevedon Swifts, Grace Hewson, η οποία έχει εγκαταστήσει τέσσερα κουτιά για τα swift, δήλωσε ότι είδε μια «τεράστια μείωση» στους αριθμούς.

«Είναι τρομακτικό», είπε. «Συνήθιζα να τα βλέπω τακτικά στο δρόμο και αυτό ήταν μια αποικία 20 περίπου πτηνών- δεν υπάρχει κανένα από τότε που ανεγέρθηκε μια νέα οροφή πριν από 10 χρόνια.

«Λατρεύω τον ήχο τους να περνούν από το Clevedon τον Μάιο και να φέρνουν το καλοκαίρι εδώ.»

«Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να τα βοηθήσω να συνεχίσουν να ζουν».

Ο Martin Parsons, μέλος του Clevedon Men's Shed, είναι μέλος της ομάδας που κατασκευάζει τα κουτιά.

Ο ίδιος δήλωσε: «Έπρεπε να κάνω πολύ έρευνα. Η είσοδος του κουτιού πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος.
Αν την κάνεις πολύ μικρή, τα swift δεν μπορούν να μπουν μέσα, αλλά αν είναι πολύ μεγάλη, άλλα πουλιά μπορούν να μπουν μέσα.»

«Τους αρέσει να είναι σκοτεινά, οπότε το εσωτερικό είναι επίσης βαμμένο», πρόσθεσε.

«Αυτά τα πουλιά είναι φανταστικά», είπε. «Κοιμούνται στο φτερό, φτάνουν μέχρι τη Νότια Αφρική χωρίς να προσγειωθούν και επιστρέφουν στο Clevedon.»

«Τους αξίζει ένα όμορφο και καλό σπίτι».

Πηγή: BBC